Gartner: Collaboratietools door acht op de tien werknemers in gebruik

30-08-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: Collaboratietools door acht op de tien werknemers in gebruik

Bijna acht op de tien werknemers zet collaboratietools in op de werkvloer. Vorig jaar was dit nog iets meer dan de helft. Het gaat om een stijging van 44% sinds het begin van de pandemie.

Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Gartner. "Collaboratietools zijn van hernieuwd belang geworden gedurende COVID-19 met het oog op hun rol in het zeker stellen van de productiviteit van plotseling op afstand werkende teams", aldus Christopher Trueman, principal research analyst bij Gartner. "Naarmate veel organisaties verschuiven naar een hybride workforce-model voor de lange termijn, vormen cloud-gebaseerde, persoonlijke en teamgerichte productiviteitstechnologieën en collaboratietools de kern van een reeks nieuwe werkhubs die aan de eisen van diverse remote en hybride werknemers voldoen."

De grootste toename in gebruik is zichtbaar bij diensten voor de opslag en het delen van data, eveneens real-time mobiele messagingstools. Respectievelijk 74% en 80% van de respondenten geeft aan dergelijke tools te gebruiken.

gartner-collaboratietools-08-2021-klein.png

Gebruik steeg flink tijdens pandemie

Het gebruik van vergaderoplossingen nam tijdens de pandemie een vlucht. Werknemers wereldwijd vergaderden gemiddeld 63% van hun tijd fysiek in 2019. Dit percentage nam in 2021 af tot 33%. Gartner verwacht dat deze verschuiving doorzet en fysieke vergaderingen in 2024 zijn afgenomen tot 25%. Dit schrijft het onderzoeksbureau vooral toe aan werken op afstand en een veranderde demografie van het werknemersbestand.

"Naamrate IT-leiders een mix van vergadermiddelen aanbieden wordt het cruciaal dat zij gelijke toegang tot collaboratie, tools en resources zekerstellen voor alle deelnemers, ongeacht hun locatie", aldus Trueman. "Cloud-gebaseerde vergaderoplossingen en content service platforms kunnen dit ondersteunen via hun aanbod of integraties met technologieën waaronder virtuele whiteboards, rijke chatfuncties en opname- en transcriptiemogelijkheden."

Terug naar nieuws overzicht