Record fintech investeringen eerste helft 2021

02-09-2021 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Record fintech investeringen eerste helft 2021

Nooit eerder zijn de investeringen in fintech bedrijven zo groot geweest als in de eerste zes maanden van dit jaar. Wereldwijde investeringen kwamen uit op $ 98 miljard in de eerste helft van 2021 versus $121.5 miljard over geheel 2020. Het aantal investeringen van Venture Capitals is in vergelijkbare periode zelfs meer dan verdubbeld met $ 52.3 miljard ten opzichte van S 22.5 miljard. Ook in Europa zijn alle records gebroken met meer dan $ 39 miljard investeringen begin dit jaar versus $ 26 miljard over geheel 2020. Met $ 805 miljoen is in Nederland het meeste geld geïnvesteerd in betaalbedrijf Mollie. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse analyse in het Fintech Pulse rapport van KPMG.

Het merendeel van de fintech investeringen in Europa komt voor rekening van het Verenigd Koninkrijk met $24.5 miljard inclusief de overname van Refinitiv. De Scandinavische regio volgt, vooral gedreven door de Zweedse overname van handelsplatform Itivitj door Broadridge Financial Solutions en twee additionele investeringen in het achterafbetaalbedrijf Klarna. Dankzij de kapitaalinjectie in het Nederlandse Mollie is de waarde van het fintech bedrijf inmiddels gestegen naar € 5,4 miljard, meer dan de helft van de beurswaarde van ABN-AMRO. Ook de Nederlandse bank Bunq is verrijkt met een investering van $ 227 miljoen.

Wat verder opvalt, is dat veel aandacht uitgaat naar investeringen in het zogeheten Environmental, Social en Governance (ESG) domein. Bijvoorbeeld op het vlak van financiële inclusie, carbon tracking en offsets. Zo heeft start-up Carbon Equity € 1,2 miljoen groeikapitaal opgehaald. Dit fintech bedrijf wil klimaatverandering aanpakken door kapitaal te koppelen aan klimaattechnologie om een toekomst zonder fossiele brandstoffen te versnellen.

“Beleggers en investeerders willen niet langer alleen inzicht hebben in de directe financiële opbrengsten in fintech bedrijven. Ook de vraag hoe deze investeringen tot stand komen en wat daarbij de invloed is op mens, milieu en samenleving worden steeds belangrijker. Dat verklaart de groeiende aandacht voor investeringen in ESG-gerelateerde fintech initiatieven”, vertelt Martijn Berghuijs, Partner Fintech Advisory bij KPMG.

Er is inmiddels sprake van een grote verscheidenheid aan fintech sectoren zoals de markt voor wet- en regelgeving, digitale valuta, cybersecurity en welzijn. Naar verwachting zijn de initiatieven van de Europese Centrale Bank voor de ontwikkeling van een digitale euro ofwel CBDC ook van grote invloed op de Europese fintech investeringen.

Het totaal aantal deals in de wereldwijde fintech markt komt uit op 2456 in de eerste helft van 2021. In vergelijking tot de 3520 deals over geheel 2020 is dat een fikse stijging. Zowel fusies en overnames, bedrijfsinvesteringen als investeringen van Venture Capitals blijven in een rap tempo stijgen.

Meer informatie is beschikbaar in het FinTech Pulse rapport https://assets.kpmg/content/dam/kpmg/nl/pdf/2021/sectoren/pulse-of-fintech-h1-2021.pdf

Terug naar nieuws overzicht