Wouter Hoeffnagel - 02 september 2021

Google in beroep tegen Franse boete van 500 miljoen euro

Google in beroep tegen Franse boete van 500 miljoen euro image

Google gaat in beroep tegen een Franse boete van 500 miljoen euro wegens het schenden van auteursrechten. Het bedrijf zou auteursrechten van mediabedrijven hebben geschonden door geen deal te sluiten met deze partijen over het plaatsen van nieuwsberichten in Google News.

Een Franse toezichthouder droeg Google vorig jaar op met mediabedrijven om de tafel te gaan en een dergelijke deal te sluiten. Tot een dergelijke deal is het echter niet gekomen, waardoor de Franse Autorité de la concurrence in juni een boete oplegde van 500 miljoen euro. De toezichthouder benadrukte toen dat de hoogte van de boete verband hield met de ernst van de overtredingen en het gedrag van Google, dat zou hebben geleid tot verdere vertraging bij het handhaven van de wet.

Google liet eerder al weten zich niet te kunnen vinden in de boete. Nu tekent het bedrijf dus officieel beroep aan tegen de boete. Google noemt de boete onder meer disproportioneel. Het bedrijf wijst erop te hebben onderhandeld met Franse media en benadrukt hierbij ter goeder trouw te hebben gehandeld.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!