Wouter Hoeffnagel - 03 september 2021

Apple laat ontwikkelaars in-app betaalsysteem omzeilen

Apple laat ontwikkelaars in-app betaalsysteem omzeilen image

Ontwikkelaars mogen voortaan van Apple gebruikers via een link in hun app doorverwijzen naar een website, waar zij een abonnement kunnen afsluiten. Een dergelijke constructie was tot nu toe niet toegestaan in de appwinkel van de Amerikaanse techgigant.

De werkwijze van Apple is ontwikkelaars al langer een doorn in het oog. De werkwijze is in grote lijnen gelijk aan die van concurrent Google; ontwikkelaars zijn verplicht gebruik te maken van het betaalsysteem van Apple en betalen hiervoor een commissie van 15 of 30 procent.

Druk vanuit Japan

De aanpassing komt er na druk van Japan, waar al langer een onderzoek loopt naar Apple. De wijziging geldt overigens niet voor alle apps en is specifiek van toepassing op een categorie die Apple 'reader-apps' noemt. Denk hierbij aan apps gerelateerd aan kranten, boeken, muziek en video

Door deze uitzondering is de wijziging niet van toepassing op onder meer games. Dat is relevant, aangezien Apple en gameontwikkelaar Epic (bekend van de populaire game Fortnite) in een juridische strijd verwikkeld zijn. Op deze rechtszaak lijkt de wijziging dan ook geen directe impact te hebben.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!