Groot datacenter gepland bij Appingedam

02-09-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Groot datacenter gepland bij Appingedam

Een groot techbedrijf heeft vergevorderde plannen voor een nieuw datacenter op bedrijventerrein Fivelpoort in Appingedam. Het is onbekend om welke partij het gaat.

Dit meldt onder meer het Dagblad van het Noorden en RTV Noord. Het datacenter staat gepland tussen het Eemskanaal en de N33. Het gaat om een tweetal gebouwen die samen twintig hectare groot zijn en werkgelegenheid bieden aan zo'n honderd medewerkers. "We hebben eerst nog gekeken naar de Eemshaven, maar op vrijwel alle locaties zit al een optie. Bij Appingedam wordt stroom opgewekt en is industriewater aanwezig om te koelen. De restwarmte kan naar andere bedrijven, dus dat is ideaal", zegt Martijn Doornbosch van projectontwikkelaar DPM Realiseert tegen RTV Noord.

Duurzaamheid

Het datacenter wordt naar verluid voorzien van zonnepanelen en accu's waarmee overtollige opgewekte energie kan worden opgeslagen. Doordat in de omgeving al veel stroom wordt opgewekt, hoeven er volgens Groningen Seaports-directeur Cas König geen nieuwe windmolens of zonneparken te worden gerealiseerd. Ook wijst König erop dat restwarmte wordt ingezet voor het verwarmen van bedrijven in de omgeving, wat voor een verdere verduurzaming van Fivelpoort zorgt.

Voor de komst van het datacenter wordt het bestemmingsplan gewijzigd. Hierop kan tot en met 30 september worden gereageerd. Daarna buigt de gemeenteraad zich over het plan.

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters