VMware Tanzu onderzoek: Spring projecten zorgen voor meer productiviteit

03-09-2021 | door: Witold Kepinski

VMware Tanzu onderzoek: Spring projecten zorgen voor meer productiviteit

Tijdens de SpringOne conferentie heeft VMware Tanzu een onderzoek gelanceerd over de adoptie en het gebruik van Spring. Uit het rapport, ‘The State of Spring’, blijkt dat het Spring platform zich blijft ontwikkelen. 61% van de ondervraagde organisaties zegt dat dit hun primaire of enige development platform is. Maar liefst 95% is het ermee eens dat Spring Boot een enorme positieve impact heeft op de productiviteit en 90% zegt dat de impact van Spring groter is dan die van andere Java-platforms.

Volgens de deelnemers aan het onderzoek zorgen met name de vele Spring-projecten voor een immense productiviteit. Bijna 80% van de organisaties gebruikt bijvoorbeeld Spring Data, dat kan worden geïntegreerd met toonaangevende datatechnologieën waaronder MongoDB, Redis en Elasticsearch. 86% van de respondenten geeft aan dat ze gebruik maken van moderne architecturen, 94% van deze groep gebruikt microservices, 35% Reactive en 19% Serverless. De overgrote meerderheid (97%) van de respondenten zegt dat API's cruciaal zijn voor hun development inspanningen. Hoewel OpenAPI de boventoon voert, gebruikt een verrassende 20% al API's met GraphQL.

De top 3 Spring projecten van de ondervraagden zijn: Spring Data, Spring Security en Spring WebMVC. Deze projecten  worden gebruikt door ongeveer drie op de vier respondenten. De modules Spring Kafka, Spring Batch, Spring Cloud, Spring WebFlux en Spring Integration worden door ongeveer één derde van de respondenten gebruikt. Een kwart maakt gebruik van Spring Session, Spring LDAP, Spring AMQP, en Spring Cloud Gateway. Aan de deelnemers is ook gevraagd welke verbeteringen ze willen zien in Spring.io. Bijna 60% gaf aan dat ze moeite hebben met het vinden van content. Daarnaast is er meer behoefte aan: tutorials, handleidingen, sample codes, referentiearchitecturen en -patronen (64%) en ‘how-to’ artikelen (70%).

Het onderzoek, verricht door Dimensional Research, is uitgevoerd onder 1586 professionals waaronder hands-on developers, managers en architecten. Een kopie van het volledige rapport kunt u vinden in de bijlage of downloaden via deze linkhttps://tanzu.vmware.com/content/ebooks/the-state-of-spring-2021

Terug naar nieuws overzicht