3,5GHz-frequentieveiling uitgesteld

Mona Keijzer

03-09-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

3,5GHz-frequentieveiling uitgesteld

De veiling van de 3,5GHz-frequentieband wordt uitgesteld. De veiling stond voor april 2022 op de planning, maar wordt uitgesteld tot een later moment.

Dit meldt demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (foto) van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. De reden voor het uitstel zijn de ontvangstschotels van het bedrijf Inmarsat in het Friese Burum, die worden ingezet voor nood- en spoedcommunicatie op zee en in het luchtruim. Deze maken al lange tijd gebruik van de 3,5GHz-frequentieband, die echter ook is toegewezen aan 5G.

Rechter: Inmarsat hoeft schotels niet te verhuizen

Een rechter oordeelde in juni dat Inmarsat zijn ontvangstschotels voorlopig niet hoeft te verhuizen. De rechter oordeelt hierbij dat internationale afspraken over het grondstation zwaarder wegen dan de wens van het kabinet de frequentieband te reserveren voor 5G-verbindingen. Keijzer meldt inmiddels in gesprek te zijn met Inmarsat, dat volgens de demissionair staatssecretaris eveneens naar een oplossing wil toewerken.

Keijzer verwacht dat een onafhankelijke adviescommissie zich vanaf oktober over de kwestie kan buigen. Naar verwachting loopt de frequentieveiling hierdoor vertraging op. Het is onduidelijk tot wanneer de frequentieveiling wordt uitgesteld.

Facilitator voor innovatie

Petra Claessen, directeur BTG/TGG: "5G-technologie is een belangrijke facilitator voor innovatie in het bedrijfsleven. De 3,5GHz-frequentieband is noodzakelijk om optimaal te kunnen profiteren van de voordelen die de technologie biedt. Een snelle beschikbaarheid van de frequentieband is dan ook in het belang van het Nederlandse bedrijfsleven en de Nederlandse economie. BTG kijkt uit naar het advies van de onafhankelijke adviescommissie en roept op om de frequentieveiling alsnog zo snel mogelijk te laten plaatsvinden.”

Terug naar nieuws overzicht
Mobility