Wouter Hoeffnagel - 07 september 2021

Gartner: Vier trends die voor AI innovatie zorgen

Gartner: Vier trends die voor AI innovatie zorgen image

Verantwoordelijke kunstmatige intelligentie (AI), kleine en brede databenadering, operationalisatie van AI-platforms en efficiënt gebruik van data, modellen en rekenbronnen. Deze vier trends zorgen op korte termijn voor innovatie op het gebied van AI.

Dit voorspelt Gartner in de Hype Cycle for Artificial Intelligence 2021. "AI-innovatie gebeurt in een snel tempo, met een bovengemiddeld aantal technologieën op de Hype Cycle die binnen twee tot vijf jaar mainstream worden", zegt Shubhangi Vashisth, senior hoofdonderzoeksanalist bij Gartner. "Innovaties zoals edge AI, computervision, besluitvormende intelligentie en machine learning hebben de komende jaren allemaal een transformerende impact op de markt."

De AI-markt blijft in een evolutionaire staat, met een hoog percentage AI-innovaties die verschijnen op de 'opwaartse innovatietrigger' (zie afbeelding. Dit wijst volgens Gartner op een markttrend van eindgebruikers die op zoek zijn naar specifieke technologische mogelijkheden die vaak de mogelijkheden van de huidige AI-tools te boven gaan.

gartner-hype-cycle-AI-2021-klein.png

De vier trends die AI-innovatie stimuleren zijn:

Verantwoordelijke AI

"Meer vertrouwen, transparantie, eerlijkheid en controleerbaarheid van AI-technologieën blijven van toenemend belang voor een breed scala aan belanghebbenden", zegt Svetlana Sicular, research vice president bij Gartner. “Verantwoordelijke AI helpt eerlijkheid te bereiken, ook al zijn er vooroordelen in de data ingebakken; vertrouwen te winnen, hoewel methoden voor transparantie en verklaarbaarheid in ontwikkeling zijn; en zorgen voor naleving van de regelgeving, terwijl u worstelt met de probabilistische aard van AI."

Gartner voorspelt dat rond 2023 al het personeel dat wordt ingehuurd voor AI-ontwikkelings- en trainingswerk, expertise op het gebied van verantwoordelijke AI moet aantonen.

Kleine en brede gegevens

Data vormen de basis van succesvolle AI-initiatieven. Kleine en brede databenaderingen maken robuustere analyses en AI mogelijk, verminderen de afhankelijkheid van organisaties van big data en zorgen voor een zowel rijker als completer situationeel bewustzijn. Volgens Gartner is 70% van de organisaties tegen 2025 gedwongen tot het verschuiven van hun focus van grote naar kleine en brede data, wat meer context biedt voor analyses en AI minder datahongerig maakt.

“Kleine data hebben betrekking op de toepassing van analytische technieken die minder data nodig hebben, maar toch bruikbare inzichten bieden. Brede data maakt de analyse en synergie van een verscheidenheid aan databronnen mogelijk”, aldus Sicular. "Samen maken deze benaderingen robuustere analyses mogelijk en helpen ze bij het verkrijgen van een meer 360-graden beeld van zakelijke problemen."

Operationalisering van AI-platforms

De urgentie en het belang van het gebruik van AI voor bedrijfstransformatie drijft de behoefte aan operationalisering van AI-platforms. Dit betekent dat AI-projecten van concept naar productie moeten worden verplaatst. Zo kan op AI-oplossingen worden vertrouwd voor het oplossen van bedrijfsbrede problemen.

"Gartner-onderzoek wijst uit dat slechts de helft van de AI-projecten het van pilot naar productie haalt. En degenen die dat wel doen, doen er gemiddeld negen maanden over", zegt Sicular. "Innovaties zoals AI-orkestratie- en automatiseringsplatforms (AIOAP's) en modeloperationalisering (ModelOps) maken herbruikbaarheid, schaalbaarheid en governance mogelijk. Dit versnelt de acceptatie en groei van AI."

Efficiënt gebruik van hulpbronnen

Gezien de complexiteit en schaal van de gegevens, modellen en computerbronnen die betrokken zijn bij AI-implementaties, vereist AI-innovatie dat dergelijke middelen met maximale efficiëntie worden gebruikt. Multi-experience, samengestelde AI, generatieve AI en 'transformatoren' krijgen steeds meer voet aan de grond in de AI-markt vanwege hun vermogen om een breed scala aan zakelijke problemen op een efficiëntere manier op te lossen.

Meer informatie is beschikbaar in het rapport ‘Hype Cycle for Artificial Intelligence, 2021’, dat beschikbaar is voor klanten van Gartner. Het onderzoek maakt deel uit van het Gartner Special Report "2021 Hype Cycles: Innovating Delivery Through Trust, Growth and Change."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!