Witold Kepinski - 08 september 2021

Colt en Getlink voorzien de Kanaaltunnel van een nieuw glasvezelnetwerk

Colt en Getlink voorzien de Kanaaltunnel van een nieuw glasvezelnetwerk image

Colt Technology Services en Getlink gaan een 25-jarige overeenkomst aan om de Kanaaltunnel te voorzien van een geavanceerde dark fibre- en dataverbindingen. De aanleg van het Colt IQ Network maakt een overdrachtscapaciteit van meerdere Terabits per seconde per glasvezelpaar mogelijk. De Kanaaltunnel vormt op die manier niet alleen een vitale verbindingsroute voor passagiers en goederen, maar ook voor data.

Getlink SE (Euronext Parijs) beheert via zijn dochteronderneming Eurotunnel de infrastructuur van de Kanaaltunnel. De overeenkomst zal hen tijdens de looptijd minimaal 185 miljoen euro aan omzet opleveren. Meer dan een derde hiervan wordt in de eerste vijf jaar gerealiseerd.

Colt zal de installatie en exploitatie van het IQ Network op zich nemen, in overeenstemming met de veiligheidsrichtlijnen die voor de Kanaaltunnel gelden. Getlink neemt de verantwoordelijkheid op zich voor het onderhoud. Colt zal het glasvezeltraject van de Kanaaltunnel van Getlink volledig commercialiseren. Het zal daarnaast de interne telecommunicatiecapaciteit opvoeren van de unieke onderzeese infrastructuur van Getlink, die nog nooit downtime heeft ondervonden. De kwaliteit van dit netwerk zal klanten in staat stellen om optimaal te profiteren van flexibele routering over het hele traject.

De contracten voor de dark fibre-verbindingen die in 1998 in de Kanaaltunnel werden aangelegd komen tussen nu en 2025 geleidelijk aan te vervallen. Colt zal de exploitatie hiervan op zich nemen. De forse toename in bandbreedte tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese continent, die met de installatie van het Colt IQ Network ontstaat, zal helpen om de sterke groei in dataverkeer op te vangen.

Het Colt IQ Network is een voor 100 Gbps geoptimaliseerd wereldwijd netwerk met hoge bandbreedte en lage latency, dat meer dan 900 datacenters en ruim 29.000 gebouwen verbindt.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!