Mendix breidt low-code ontwikkelplatform uit

Derek Roos

Mendix breidt low-code ontwikkelplatform uit

09-09-2021 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Mendix breidt low-code ontwikkelplatform uit

Mendix kondigt op Mendix World 2021 zijn nieuwe, uitgebreide digitale ecosysteem aan. Nieuwe functies van het Mendix-platform stellen de ruim 250.000 leden van de ‘Mendix Maker Community’ in staat tot het creëren oplossingen met bouwstenen en deze ook zelf toe te voegen.

Er is een groot tekort aan traditionele software-ontwikkelaars. Dit jaar zagen analisten een plotselinge en hevige versnelde digitalisering, automatisering en democratisering van software-ontwikkeling. Organisaties zoeken naar nieuwe manieren om technologie te benutten en schaalbaar te maken om concurrentievoordeel te behouden in een veranderende markt. Derek Roos, CEO van Mendix, gaf in zijn keynote aan dat er echter ook goed nieuws is: de wereldwijde disruptie vorig jaar bracht ook innovatie op grote schaal met zich mee in vrijwel iedere sector, terwijl bedrijven reageerden op de opkomende ‘digital-first’ economie. Ook ging hij in op de visie en het leiderschap van Mendix in het veranderde speelveld.

"De grens tussen consumptie en creatie vervaagt. Door meer samenwerking tussen low-code makers en low-code consumenten ontstaan kansen die de commercialisering van nieuwe digitale functies en de data die daar doorheen stromen mogelijk maakt. Door de kracht van het Mendix ecosysteem met digitale oplossingen te benutten en te versterken, zijn er geen belemmeringen voor onze low-code makers om te innoveren en de volgende golf van bedrijfsgroei in de netwerkeconomie te stimuleren.”

Mendix Industry Clouds

Eén van de belangrijkste aankondigingen tijdens Mendix World is de uitbreiding van het low-code platform met Mendix Industry Clouds. Hiermee worden best practices, herbruikbare templates, partners, klanten en een levendige community van ontwikkelaars voor de belangrijkste branches samengebracht.

Klanten, implementatiepartners en branche-experts kunnen werkwijzen en succesvolle cases delen waarmee een sectorspecifieke low-code community ontstaat. Als eerste worden Mendix for Manufacturing Industries en Mendix for Financial Services geïntroduceerd. Iedere Industry Cloud bestaat uit een reeks bouwstenen en componenten die inspelen op de specifieke uitdagingen in desbetreffende branche. Inclusief connectoren naar databronnen, systems of record, API’s, AppServices, workflows, templates en aanpasbare oplossingen.

Solution templates

Roos introduceerde ook verschillende specifieke solution templates. Deze oplossingen kunnen gemakkelijk worden uitgebreid en gepersonaliseerd om klantervaringen te creëren die aansluiten bij het merk en differentiatie van iedere organisatie. Voor de financiële sector introduceert Mendix templates voor Credit Rating, Claims Management en Portfolio Management. Voor de maakindustrie biedt Mendix solution templates voor Smart Warehousing, Predictive Maintenance en Smart Workforce Planning om digitalisering te versnellen.

“Met de adaptieve oplossingen voor de maakindustrie kunnen onze klanten waarde creëren in de gehele digitale cyclus van hun processen”, zegt Raffaello Lepratti, vice president Manufacturing Industries bij Mendix. “Hierbij gaat het om de uiteenlopende domeinen van engineering, operations, field services, fabrieksautomatisering (IoT) en teams die zich bezighouden met klanten en leveranciers. Met de aanpasbare oplossingen kunnen klanten de waarde van investeringen over verschillende domeinen maximaliseren zonder hoge onderhoudskosten of gespecialiseerde expertise.”

Volgend jaar worden er additionele Industry Clouds geïntroduceerd gericht op de publieke sector, het onderwijs en de gezondheidszorg.

AppServices Framework & Solutions Platform

Mendix kondigt verschillende uitbreidingen aan van Mendix Marketplace. ISV’s, partners en service providers kunnen hiermee eenvoudig componenten en oplossingen vermarkten. Denk hierbij aan het AppServices Framework & Solutions Platform. AppServices zijn essentieel om oplossingen uit bestaande componenten te kunnen samenstellen zodat er minder druk is op software-ontwikkeling binnen organisaties. Daarvoor introduceert Roos nieuwe AppServices van Mendix inclusief mogelijkheden voor automatische verwerking van documenten, cognitieve/AI services en messaging.

Voor bedrijven die hun eigen componenten en oplossingen willen aanbieden in de Mendix Marketplace biedt Mendix het AppServices Framework dat met levering, facturatie en security zorgt voor naadloze en veilige transacties. Zo stimuleert Mendix levendige commercie tussen zakelijke klanten en low-code makers.

Solutions Platform

Voor ISV's en marktleiders die adaptieve oplossingen willen bieden binnen het Mendix-ecosysteem, kondigt Mendix het Solutions Platform aan. Naast geïntegreerde facturatie omvat het Solutions Platform ook IP-beveiliging, uitbreidbaarheid en onderhoud. Met deze mogelijkheden kunnen makers hun oplossingen aanbieden aan de ruim 250.000 leden van de Mendix Maker Community.

De oplossingen die via dit platform worden aangeboden kunnen worden aangepast door de partner of klant die ze aanschaft, zonder risico voor de onderliggende IP. In combinatie met AppServices, stelt dit ontwikkelaars in staat oplossingen samen te stellen, aan te passen en uit te breiden om te voldoen aan specifieke zakelijke vereisten.

Sterk gepersonaliseerde ervaring

De modelgebaseerde abstractie van Mendix, de samenwerking tussen domeinexperts en IT-professionals en de gestroomlijnde cloud-implementatie versnellen de levering van software volgens Mendix met een factor tien of meer. Om te kunnen concurreren in de huidige dynamische, digital-first economie, moeten organisaties talloze paden bewandelen die snellere manieren beloven voor het inzetten van hoogwaardige oplossingen, meldt Mendix. Roos noemt low-code ontwikkeling met adaptieve, best-of-breed bouwstenen en oplossingen hierop een antwoord.

“Met nieuwe, schaalbare, adaptieve oplossingen die snel samengesteld kunnen worden uit herbruikbare componenten, geloven we dat standaard SaaS-applicaties tot het verleden behoren”, zegt Roos. “Een verschuiving naar digital-first engagement vereist een sterk gepersonaliseerde ervaring voor zowel klanten als medewerkers. Rigide, standaard software kan niet tegemoet komen aan verwachtingen van klanten of teamleden of echte zakelijke waarde opleveren.”

Roos voegt toe: “Dankzij de combinatie van Mendix Industry Clouds, Platform Solutions en nieuwe AppServices kunnen Mendix makers sneller dan ooit relevante oplossingen leveren. Organisaties kunnen hun innovatieproces een impuls geven door het uitgebreide ecosysteem van ervaren low-code makers te benutten. Low-code principes zijn algemeen erkend als krachtvermenigvuldigers. Ze zullen ons de komende tien jaar blijven begeleiden en versterken.”

Terug naar nieuws overzicht
Software