Rapid Circle realiseert digitaal kantoor voor ProRail

14-09-2021 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Rapid Circle realiseert digitaal kantoor voor ProRail

Wanneer de kantoormedewerkers van Prorail noodgedwongen thuis moeten gaan werken, valt de verbinding met collega's en met de vertrouwde werkomgeving weg. ProRail wilde weer verbondenheid creëren en kwam bij Rapid Circle met de vraag om in zeer beperkte tijd en met een beperkt budget een visueel digitaal model te maken van ‘De Inktpot’, het hoofdkantoor van ProRail. Een plek waar collega’s elkaar kunnen blijven ontmoeten.

Het antwoord op deze vraag is De Digitale Inktpot, een digitale plattegrond van het gebouw waarin collega’s elkaar makkelijk kunnen ontmoeten. ProRail wilde het digitale kantoor snel en tegen lage kosten in de lucht hebben. Het was tenslotte een oplossing voor een zeer actueel probleem, dus er was geen tijd voor een lang ontwikkeltraject. Daarom werd de app binnen Teams gebouwd, om aan te sluiten bij de bestaande werkomgeving. Teams verzorgt gebruikersbeheer, beveiliging, hosting en deployment.

Dit bracht uitdagingen met zich mee. Zo was het maken van de plattegrond was nog nooit eerder gedaan in Teams. Inmiddels telt de app al 6000 actieve gebruikers die elkaar ontmoeten op de digitale werkvloer.

De techniek achter De Digitale Inktpot

Twee Rapid Circle-developers waren uiteindelijk verantwoordelijk voor de technische realisatie van De Digitale Inktpot. Via de ‘receptie’ komen medewerkers binnen en kunnen ze kiezen om naar de ‘Wandelgang’ te gaan, waar ze contact kunt leggen met de collega’s die daar op dat moment ook zijn. Vervolgens kan men het gebouw verder inlopen, bijvoorbeeld naar een gang met verschillende kamers. Iedere kamer heeft een eigen thema. Zo zijn er kamers waar men over de nieuwste gadgets kan praten, recepten kan uitwisselen of met elkaar kan gamen.

De kamers zijn een weergave van Teams-kanalen. Ieder gesprek binnen een kamer is een topic. Dat betekent dat de functionaliteit voor kamers, gesprekken en notificaties al aanwezig was. Dat scheelde het ontwikkelteam veel programmeerwerk. Voor de grafische weergave van De Digitale Inktpot gebruikten ze een frame binnen Teams. Zo kregen ze uiteindelijk voor elkaar dat de app weliswaar volledig binnen Teams draaide met alle mogelijkheden die daarbij horen, maar een totaal eigen uiterlijk en uitstraling kreeg.

Eerste stap naar snellere realisatie

De Digitale Inktpot is uitgegroeid tot meer dan alleen de online ontmoetingsplaats waar collega’s elkaar kunnen vinden. ProRail denkt nu na over de wereld na corona en hoe de hybride werkplek er dan uit moet gaan zien. De ‘fysieke’ Inktpot, het kantoorgebouw dus, wordt op het moment verbouwd naar de nieuwste inzichten op het gebied van samenwerken en er komt voor de medewerkers meer vrijheid om thuis te werken. Teams gaat een rol blijven spelen in het digitaal samenwerken en De Digitale Inktpot blijft helpen om te ontmoeten.

Terug naar nieuws overzicht