Rechter: iOS-ontwikkelaars mogen alternatief betalingssysteem aanbieden

13-09-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Rechter: iOS-ontwikkelaars mogen alternatief betalingssysteem aanbieden

Apple moet ontwikkelaars toestaan gebruikers naar een extern betalingssysteem te leiden. Dit oordeelt een rechter in een rechtszaak aangespannen door gameontwikkelaar Epic Games.

Het gaat om een flinke nederlaag voor Apple. Het Amerikaanse techbedrijf verplichtte ontwikkelaars tot nu toe gebruik te maken van zijn eigen betaalsysteem. Zij moeten hiervoor tot 30% van alle opbrengsten afstaan. Dit is ontwikkelaars een doorn in het oog.

Fortnite

Epic Games besloot eerder toch een alternatief betaalsysteem te introduceren in de populaire game Fortnite. Apple verwijderde de game hierop uit zijn appwinkel, aangezien de gameontwikkelaars de regels van de App Store overtrad. Epic Games stapte hierop naar de rechter. Een federale rechter in de Amerikaanse staat Californië oordeelt nu in het voordeel van Epic Games.

Ook Epic Games wordt echter op de vingers getikt. De rechter oordeelt dat Epic Games zich schuldig heeft gemaakt aan contractbreuk. Het bedrijf moet Apple daarvoor een schadevergoeding van 3,65 miljoen dollar betalen. Ook hoeft Apple Fortnite voorlopig niet toe te laten in de App Store.

Apple gaat naar verwachting in beroep tegen de uitspraak.

Terug naar nieuws overzicht