Farm Trans vernieuwt logistiek systeem met low code

15-09-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Farm Trans vernieuwt logistiek systeem met low code

Farm Trans, internationaal transportbedrijf en logistieke service provider gespecialiseerd in bulk en geconditioneerd vervoer van voedingsmiddelen, zet het Mendix low-code platform in voor het stroomlijnen van logistieke processen en met elkaar verbinden van leveranciers, partners en klanten. De nieuwe applicatie Logistics Management System (LMS) biedt transparantie voor alle betrokkenen en zorgt voor vlekkeloze levering van goederen in heel Europa.

Onderzoek van Gartner laat zien dat supply chains voortdurend in ontwikkeling zijn, omdat ze zich moeten aanpassen aan de continu veranderende eisen van klanten. Logistiek en customer fulfillment zijn de onderdelen van de supply chain die het meest direct worden beïnvloed door deze verwachtingen. Farm Trans iest Mendix voor de ontwikkeling van een oplossing die hen helpt hieraan te voldoen, veerkrachtig te zijn en logistieke processen slimmer en transparanter te maken.

Sinds de oprichting in 1987 richt Farm Trans zich op innovatie en is het uitgegroeid van een lokaal bedrijf naar een Europese logistieke service provider. De organisatie heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, België en Polen en werkt samen met partners om locaties in heel Europa te bedienen. Om meer toegevoegde waarde te leveren biedt Farm Trans connected services om logistieke processen efficiënter te beheren met geavanceerde IT-systemen en real-time data management waarbij het de datastromen van klanten en partners vastlegt. Op basis hiervan adviseert Farm Trans klanten en partners over zaken die zij kunnen verbeteren, zoals tijdige levering, duurzaamheid en voedselveiligheid. Klanten kunnen zo de performance optimaliseren en kansen benutten.

Logistics Management System gebouwd met low-code

De nieuwe LMS-applicatie is een belangrijk digitaliseringsinitiatief gericht op het leveren van innovatieve diensten aan klanten en partners. Het business team bij Farm Trans werkte hiervoor samen met Mendix-partner CAPE Groep om logistieke processen te optimaliseren en toekomstbestendig te maken.

Alle data - van order management tot transportdata - wordt verwerkt en is zichtbaar in de Mendix-applicatie. Zo ontstaat transparantie voor alle partijen over bijvoorbeeld de orderstatus, de conditie van de goederen en vervoer schema’s. De applicatie is in slechts 6 maanden ontwikkeld en verbetert het logistieke proces aanzienlijk.

Actie ondernemen op basis van data

“Door de analytische mogelijkheden van onze Mendix-applicatie te benutten, kunnen we partners op een meer gestroomlijnde, klantvriendelijke manier van dienst zijn. Met de nieuwe applicatie kunnen we heel snel actie ondernemen op basis van de data”, zegt Michiel van Gerwen, team lead Connected Services bij Farm Trans. “Tijdens de Covid-19-pandemie konden we bijvoorbeeld onze klanten een efficiëntere en meer voordelige transportinrichting voorstellen. De marges in de logistiek zijn klein, dus deze suggesties zijn zeer waardevol voor onze transportpartners en klanten.”

Dankzij het Mendix-platform kon Farm Trans binnen enkele weken kon voldoen aan de veranderde regelgeving. Van Gerwen: “Brexit veroorzaakte veel verwarring en onzekerheid in onze markt. Dankzij de flexibiliteit van Mendix konden we eenvoudig administratie van de douane toevoegen aan de applicatie en het nieuwe proces versnellen. Zo kostte het met het oude systeem meer dan een uur om volledig ondertekende douanepapieren te ontvangen. Nu kost dit slechts twee minuten wat qua efficiency een enorme sprong voorwaarts is.”

mendix-farmtrans-itsarep-2021-rechtenvrij.png

Eén versie van de waarheid

De LMS-applicatie verzamelt alle orderinformatie van klanten. Voordat de applicatie werd ingezet gebruikten Farm Trans en de partners een excel-sheet voor deze data wat foutgevoelig was en waarbij real-time inzicht ontbrak. Het aantal partners, leveranciers en klanten van Farm Trans nam snel toe en het werd steeds moeilijker om een accuraat overzicht te krijgen. Van Gerwen: “Door het logistieke proces te digitaliseren hebben we één versie van de waarheid gecreëerd. Data kan niet langer op verschillende manieren worden geïnterpreteerd waarmee incomplete of verkeerde leveringen worden voorkomen. En in het zeldzame geval van een fout, helpt de applicatie ons direct te reageren.”

Klanten, transportbedrijven en leveranciers hebben nu allemaal toegang tot de data. Het e-mailverkeer is sterk afgenomen, omdat de data toegankelijk is in iedere fase en voor iedereen die betrokken is bij het proces. Men hoeft niet langer te wachten voor goedkeuring via e-mail om goederen vrij te geven. Dit leidt tot een efficiënter proces en een hogere klanttevredenheid.

Innovatie zit in het DNA van Farm Trans

Het LMS is zeker niet het einde van de digitalisering bij Farm Trans. CFO Pim van der Boom is een belangrijk pleitbezorger voor digitalisering en ziet meer kansen voor verdere innovatie en optimalisatie. “Logistiek zal altijd relevant blijven, het wordt alleen op een andere manier uitgevoerd. Om voorop te blijven lopen, moeten we ons voortdurend aanpassen. Eén van onze belangrijkste pijlers is duurzaamheid. Om CO2 te verminderen moeten we nadenken over hoe we minder kilometers kunnen rijden en tegelijkertijd hetzelfde product op het juiste moment aan onze klanten kunnen leveren. Het gebruik van data en technologie zoals low-code kan ons helpen deze uitdagingen het hoofd te bieden.”

Terug naar nieuws overzicht
Software