Redactie - 17 september 2021

Microsoft laat gebruikers afscheid nemen van wachtwoord

Microsoft laat gebruikers afscheid nemen van wachtwoord image

Microsoft wil voor een reeks online diensten, waaronder Outlook en OneDrive, het klassieke wachtwoord vervangen door veiliger alternatieven.

'Password123', de naam van je hond of een of andere combinatie van geboortedata: we weten allemaal dat het niet omzeggens veilig is. Desondanks zijn klassieke wachtwoorden nog altijd de meest gebruikte manier om in te loggen. Alternatieven als vingerafdrukken of andere biometrische inlogmethodes, fysieke beveiligingssleutels en authenticatie-apps op je smartphone worden inmiddels gebruikt door 200 miljoen Microsoft-gebruikers, zegt de techgigant. Die gebruikers wil het bedrijf nu de mogelijkheid geven om het klassieke wachtwoord helemaal af te zweren.

Vanaf nu kan je je wachtwoord verwijderen van Microsofts diensten. Dat betekent dat je enige loginmethode erin bestaat om een van die alternatieven te gebruiken, maar het betekent ook dat iemand met alleen je wachtwoord niet in je account kan inbreken. Om authenticatie via wachtwoorden uit te zetten, ga je naar account.microsoft.com, naar de geavanceerde beveiligingsinstellingen. De nieuwe functie wordt ondersteund op Windows 10 en 11, maar niet op oudere versies. De functie is van toepassing op alle diensten met uitzondering van Office 2010 en Xbox 360.

Biometrische gegevens

Wachtwoorden zijn een geliefd doelwit voor hackers, omdat ze vaak vrij zwak zijn of hergebruikt worden over verschillende diensten. Zodra je zo'n wachtwoord - of een hele database met wachtwoorden - ontfutseld hebt, zou je zo bijvoorbeeld van dezelfde persoon op zowel de sociale media als in mailboxen kunnen inbreken. Alternatieven als vingerafdrukken of gezichtsherkenning via Windows Hello, beveiligingshardware zoals Yubikey of de Google Titan Security Key, en authenticator apps op je telefoon zijn in die zin een stuk veiliger. Bij deze methoden worden de eigenlijk inloggegevens in principe bovendien niet centraal bijgehouden, waardoor er minder te 'stelen' valt voor hackers.

In samenwerking met Data News

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!