Boudewijn Aelbers, VMware: ‘Wij willen innovatiepartner zijn, maar moeten dat niet blijven’

Boudewijn Aelbers, VMware

30-09-2021 | door: Martijn Kregting

Boudewijn Aelbers, VMware: ‘Wij willen innovatiepartner zijn, maar moeten dat niet blijven’

‘Stel je eens voor – Imagine that’… Het thema van VMworld 2021 wil vooral de nieuwsgierigheid wekken. Technologie is niet meer de beperking voor innovatie. Dat is vooral de menselijke geest. “Videovergaderen is een hele normale manier van interactie geworden”, geeft Boudewijn Aelbers als voorbeeld. “Met elkaar via een scherm praten is ook veel humaner geworden. Je accepteert dat er in de thuissituatie van een ander soms zaken gebeuren die niet werkgerelateerd zijn. Twee jaar geleden had niemand dit voor mogelijk gehouden, ook al was de technologie al beschikbaar.”

Toen de pandemie begon, kwamen er veel tegenwerpingen tegen het noodgedwongen massale thuiswerken, stelt de director presales Benelux bij VMware. Het zou niet efficiënt zijn, mensen konden dit niet langdurig volhouden, de technologie was er niet klaar voor, zo kun je niet samenwerken. “Anderhalf jaar later, blijkt dat mensen juist productiever zijn, onder meer omdat ze niet meer in de file staan onderweg naar werk, vergadering of andere afspraken. Afspraken worden steeds sneller uitgevoerd. Mensen blijken dit wel langdurig te kunnen, en de technologie is er geschikt voor.”

Mensen hebben vaak de gedachte dat ze beperkt worden in wat ze kunnen en willen door de stand van de technologie. Vaak is dat echter omdat zij of hun adviseurs niet op de hoogte zijn van wat technologie allemaal al voor hen kan betekenen. Niet onlogisch ook, want ontwikkelingen gaan steeds sneller. VMworld is al jaren bij uitstek een evenement voor IT-beslissers, IT’ers en anderen om erachter te komen wat er al mogelijk is.

Kennismaken met digitale mogelijkheden
Aelbers: “In feite was VMworld 2020 met de tagline ‘Possible together’ over alle integratiemogelijkheden al een use case. Er kwamen 20.000 mensen virtueel op af. Normaal komen er zo’n 1.200 mensen uit de Benelux, vorig jaar waren dat er driemaal zoveel. Natuurlijk is virtueel anders dan fysiek en we hopen zo snel mogelijk naar een hybride vorm te gaan voor VMworld. Maar het is wel zo dat vorig jaar veel meer mensen kennis hebben gemaakt dan fysiek mogelijk is met de mogelijkheden van digitale technologie om hun bedrijfsprocessen en mensen te ondersteunen.”

Inmiddels zijn alle bedrijven in meer of mindere mate aan de slag met digitale transformatie. Nu is het dan ook tijd voor de volgende stap, meent Aelbers: kijken naar alle mogelijkheden voor digitale innovatie. “VMware wil graag een innovatiepartner worden en zijn, zowel voor IT-aanbieders als hun klanten. VMworld 2021 brengt dat in beeld tussen 5 en 7 oktober. Niet alleen technologie zelf, maar ook nieuwe distributiemodellen. Al onze technologie willen we bijvoorbeeld op abonnementsbasis aanbieden. Daarmee zijn we klein begonnen, zoals bij elke innovatie. En als het lukt, dan kun je het gaan opschalen.”

VMworld 2021: Imagine that
Vandaar de nieuwe tagline ‘Imagine that’ voor VMworld 2021: stel je eens voor wat je allemaal aan innovatie kunt realiseren op basis van technologie. De innovatie zelf, maar ook de weg ernaar toe. Van eerste concept tot uiteindelijke uitrol en opschaling. Any app, any cloud, any device’ is dan ook niet zomaar een verkoopkreet, benadrukt Aelbers.

“Die architectuur onder onze oplossingen wordt steeds verder uitgebreid en doorontwikkeld. Kijk maar naar de samenwerking nu met Microsoft voor onze cloudtechnologie op abonnementsbasis voor Azure, naast de bestaande samenwerking met AWS en Google Cloud. Zo wordt onze technologie breed beschikbaar via elke cloud, in te zetten voor transformatie en innovatie. Ook via private cloud, zoals de CTO van Picknick vorig jaar tijdens VMworld al vertelde: het maakt niet uit waar een toepassing staat, hij is overal op dezelfde, public cloud-achtige manier beschikbaar.”

Leidende rol
VMware kan zowel in de digitale transformatie als bij innovatie een leidende rol spelen via zijn brede netwerk aan partners, waarmee het samenwerkt via het VMware (cloud) service providers programma VCPP. “Als je kijkt naar VMware, moet je ook kijken naar wat al onze partners op dit gebied doen, zodat wij en zij differentiatie kunnen bieden naar de markt. Dat is waar het om gaat: je moet bedrijven en hun IT-beslissers de keuze bieden en vooral: hen helpen om niet meer in beperkingen te denken.”

VMware biedt hierin de infrastructuur - vanuit de Tanzu-hoek de basis voor applicatiemodernisatie - en biedt op evenementen zoals VMworld de use cases van partners en eindklanten. “De beperking zit niet in de infrastructuur. Het gaat erom: wat wil je doen met je applicaties? Wat voor soort applicatie wil je maken? Wil je ze overzetten naar een cloud native variant? Hoe ga ik, als ik dit weet, die vernieuwing in de praktijk brengen? Wij helpen bedrijven met het opstarten van die vernieuwing.”

Uiteindelijk, stelt Aelbers, zitten de beperkingen om te innoveren nu vooral nog in het eigen referentiekader. “Dat kader is gestoeld op ervaringen. Daarom denken we altijd in oplossingen, gestoeld op ervaringen met wat we al eerder gedaan hebben. Wat je moet doen, is buiten dat referentiekader stappen. Soms moet je daarmee geholpen worden, moet je eerst kijken naar hoe je op andere dan bekende manieren kunt vernieuwen, voordat je überhaupt de techniek in duikt.”

Innovatiepartner zijn, niet blijven
Dat is een proces waar VMware organisaties mee helpt, onder meer via VMworld. “Uiteindelijk willen we graag een innovatiepartner zijn, maar we willen er geen blijven. Bedrijven moeten het op een gegeven moment ook zelf gaan doen. We willen een katalysator zijn voor vernieuwing door ontwikkelteams op vernieuwende manieren naar innovatie te laten kijken en die dan terug hun organisatie in te sturen. Daar moeten zij dan weer ambassadeurs voor innovatie worden.”

Innoveren betekent geen vrijheid blijheid, benadrukt Aelbers. “Het is belangrijk om de richting te weten waarin je wilt innoveren. En waar mensen vaak roepen dat ze alles open source willen doen, bedoelen ze vaak ‘open standaard’. Niet alles zelf doen, maar wel eenvoudig en interoperabel.”

Hoe je wilt innoveren, bepaalt ook mede het platform dat je kiest. Past Kubernetes op het AWS-platform hier beter bij, wil je de IoT-mogelijkheden gebruiken die in de Azure-cloud draaien, heb je de AI-mogelijkheden via Kubernetes nodig in de AWS-cloud? Of past het wellicht beter om applicatiemodernisatie uit te voeren op je interne cloud-platform van VMware?

“Het kan allemaal en je moet weten wat er mogelijk is, zonder daaraan vastgeklonken te zitten”, onderstreept Aelbers. “Wij wisten twee jaar geleden niet hoe de wereld er nu uit zou zien en we weten nu niet hoe dat over twee jaar het geval is. Wat we wel weten is dat zaken altijd veranderen, dus alles moet aanpasbaar blijven. Vandaar ook de noodzaak van open standaarden.”

Innoveren, maar wel veilig
Tot slot wijst Aelbers er nog op dat innoveren niet alleen betere ondersteuning betekent van bedrijfsprocessen, maar ook een goede beveiliging nodig heeft. “Het is geweldig dat je vanaf elke plek kunt werken en samenwerken, ook op het gebied van innovatie. Maar vergeet niet dat al die endpoints net zo goed beveiligd moeten worden als in de oude bedrijfsperimeter.”

Authenticatie en autorisatie is op datacenterniveau al normaal, maar moet nu ook voor al die gedistribueerde endpoints normaal gedachtengoed worden. Beveiliging moet van devices naar het niveau van personen gaan. Dat is volgens Aelbers nog veel belangrijker geworden omdat we nu allemaal thuis werken. Want al die hackers en cybercriminelen zijn ook heel goed in ‘imagine that’, in het innoveren en inspelen op nieuwe mogelijkheden zoals een gedistribueerde workforce.

“Ook daar kijken we als VMware naar, zoals met ons vorig jaar geïntroduceerde secure access services. Een gecombineerde offering van NXS, VeloCloud en onze SD-WAN propositie die het mogelijk moet maken voor organisaties om niet na te hoeven denken over security van hun innovatieprocessen. Dat is gewoon geregeld. Zo kunnen zij innoveren in hun applicaties, zich bezighouden met ‘imagine that om hun primaire processen te verbeteren en te vernieuwen. Iedereen die dieper in alle mogelijkheden wil duiken, nodig ik uit om VMworld 2021 bij te wonen.”

Inschrijven voor VMworld 2021 (5-7 oktober) is nog altijd mogelijk:
https://www.vmware.com/vmworld/en/index.html

Auteur: Martijn Kregting

Terug naar nieuws overzicht
Digital Workplace