Redactie - 17 september 2021

HPE belicht vijf strategische Data Storage succesfactoren

HPE belicht vijf strategische Data Storage succesfactoren image

Niet zo heel lang geleden ging het voor IT-afdelingen erom data veilig en kostenefficiënt op te slaan. Nu is het vooral belangrijk om data veilig en kostenefficiënt te gebruiken. Door de variabele waarde van data voor een organisatie heeft de vorm van storage een strategisch belang gekregen. Clemens Esser (Chief Technologist) en Remko Westrik (Enterprise Architect) van HPE Nederland belichten vijf succesfactoren voor een moderne data storage strategie.

1.Storage Balance

De eerste constatering is dat data een ander gezicht heeft gekregen. Het gaat niet meer alleen over actuele en gearchiveerde data, met zijdelings back-ups, maar over gestructureerde en ongestructureerde data. Die laatste groep dijt flink uit. Want bedrijven willen ‘iets’ doen met social media, wellicht met gezichtsherkenning in een winkel of een looppatroon. Met de komst van 5G gaan organisaties veel meer data uit IoT en edge omgevingen binnenkrijgen.

Daarbij komt dat dezelfde data voor verschillende afdelingen binnen een organisatie een andere betekenis kunnen hebben. Het gebruik van data is dan anders en dit heeft verstrekkende gevolgen voor hoe je data opslaat. De gegevens van vision control binnen een fabriek moeten razendsnel worden geanalyseerd om bijvoorbeeld aan kwaliteitseisen te voldoen. Diezelfde gegevens dienen later als analyse van de bedrijfsprocessen; daarbij is niet zo veel haast geboden.

Om met Esser te spreken: bij data storage geldt ‘one size fits all’ niet meer. Dezelfde data kunnen verschillende doelen dienen. Daar moet een storagespecialist – in nauwe samenspraak met de bedrijfsvoerders – gedegen over nadenken. Want aan elke storage-oplossing hangt een verschillend prijskaartje. Je wilt dat data kostenefficiënt worden opgeslagen in relatie tot het doel dat zij dienen binnen het bedrijf. Bovendien moet je letten op beschikbaarheid, wet- en regelgeving, privacy, beveiliging en performance. Dit alles moet in evenwicht zijn met elkaar binnen de kaders die het nut van bepaalde gegevens aangeven ofwel ‘storage balance’.

2.Hybrid

Er is nog een trend: organisaties zetten hun gegevens veel breder in dan voorheen. Overigens niet alleen de eigen data, maar ook gegevens van buiten het bedrijf (bijvoorbeeld over het weer, marktontwikkelingen). Tegelijk beschikken zij over andere applicaties dan voorheen om data te benutten; denk aan kunstmatige intelligentie, machine learning, containers, cloud native applicaties.

Bovendien landen data in een hybride omgeving (de edge, het datacenter en/of de cloud). Dat brengt veel vraagstukken met zich mee: wat ga je wel opslaan, wat niet? Waar ga je het opslaan, en waar juist niet? Daarnaast kost het verplaatsen van data tijd (bandbreedte), heeft het impact op de performance en kost het soms geld zoals bij Cloud egress. De complexiteit is overweldigend. De perceptie is dat gebruik van de cloud het storage-leven eenvoudiger maakt, maar dat blijkt in de praktijk niet het geval. Want sommige applicaties kun je wel overzetten naar de cloud, andere niet. Een gemengde ofwel hybride omgeving is onvermijdelijk. En daarbij heb je altijd de keuze om de storage-oplossing “as-a-service” af te nemen voor je eigen datacenter of voor in de cloud.

Op de achtergrond speelt overigens altijd mee dat kwaadwillenden munt proberen te slaan uit data van anderen. Ransomware ligt altijd op de loer, om het maar zo uit te drukken. Ook dit heeft gevolgen voor waar je data opslaat. En voor de back-up strategie.

3.Automation

De groei van data binnen een organisatie is enorm. Een datagedreven bedrijf neemt beslissingen op grond van talloze gegevens die her en der staan opgeslagen. Omdat de gegevens een kernrol vervullen binnen de organisatie moeten ze altijd op het gewenste moment voor de juiste personen beschikbaar zijn.

Ga er maar aan staan als beheerder. Het is een schier onmogelijke taak om bijvoorbeeld tijdig LUN’s toe te wijzen, of te bepalen welke data in welke cloud terecht moeten. Dergelijke operationele taken moet je niet meer willen uitvoeren. Er zijn tegenwoordig zoveel keuzes dat je dit strategisch moet aanpakken en dan komt automatisering ofwel ‘automation’ om de hoek kijken.

Je moet zorgen voor een geautomatiseerde storage-infrastructuur met toegang tot alle data via elk gewenst apparaat. Plus daarbij een dashboard waarop je kunt zien of alles loopt zoals het behoort te lopen. Zorg ervoor dat data op die plek veilig wordt opgeslagen waar ze het meeste nut hebben voor de organisatie: van de edge via het datacenter tot aan multi-cloud.

4. Data Protection en Data Migratie Services

Een vorm van automatisering van de opslag van data is de Intent Based Provisioning Data Service. Hierbij bepaalt het systeem zelf waar de data gegevens het beste kunnen worden opgeslagen. Daar hoeft een beheerder zijn hoofd dan niet meer over te breken. De beheerder geeft aan wat hij of zij met de data wil doen, en op basis daarvan bekijkt het systeem wat nodig is.

Hetzelfde geldt trouwens voor het maken van back-ups. Als dat nodig is, wordt ook dat automatisch geregeld. En als de data beschermd moet worden conform de business continuïteitsregels, wordt ook dat meegenomen. Misschien moet er ook data automatisch gemigreerd worden naar een andere locatie of een ander storage device. Ook dat is mogelijk. Het is de ideale wereld met data services: een wereld waarin steeds meer software defined storage oplossingen bij elkaar komen.

Wat wel van belang is: dat al die bewegingen via een dashboard inzichtelijk gepresenteerd worden, zodat de beheerder zich niet in de complexe processen die op de achtergrond spelen hoeft te verdiepen. Anders span je alsnog het paard achter de wagen.

Overigens hoeft deze vorm van automatisering zich niet te beperken tot storage. Er zijn tegenwoordig ook ‘service based’ oplossingen beschikbaar voor compute en netwerk resources.

5. User Experience (UX)

Uiteindelijk kan een beheerder via een cloudtoepassing bij elkaar klikken waar hij wat nodig heeft: storage-, compute- en netwerkcapaciteit. Dat maakt het leven van een storage-beheerder veel aangenamer. Dat is mooi meegenomen, maar niet het uiteindelijke doel. Het uiteindelijke streven is het kunnen verlenen van een betere service aan de medewerkers van de organisatie zodat de gebruikerservaring ofwel ‘user experience (UX)’ wordt vergroot. Een goed service model zorgt ervoor dat de juiste data, voor de juiste personen op het juiste moment altijd beschikbaar met optimaal kostenbeheer.

Aanbevelingen

Om de juiste storage-balans te creëren is het van belang om een Data Storage strategie op te zetten die loopt van de edge, via het datacenter tot aan multi-cloud. Neem een beheerconsole die je helpt om alle componenten en services aan te sturen en om beter inzicht te verkrijgen. Kijk welke data services je op korte en middellange termijn wilt gaan gebruiken en vooral automatiseren. Start dan nu met wat er al mogelijk is, zonder dat je direct op zoek gaat naar de heilige graal. Kies wel voor een aanpak waarbij je later meer en meer data services en storage componenten kan toevoegen en denk ook na of je de oplossing zelf aanschaft of als dienst afneemt. Kortom: “one size fits all” past niet meer, maar neem ook niet allemaal losse puntoplossingen.

Door: Teus Molenaar en Witold Kepinski

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!