WSJ: Weinig actie vanuit Facebook tegen drugskartels en mensenhandelaren

18-09-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

WSJ: Weinig actie vanuit Facebook tegen drugskartels en mensenhandelaren

Facebook onderneemt te weinig actie tegen activiteiten van drugskartels en mensenhandelaren op zijn platform. Medewerkers trekken hierover intern aan de bel, maar hierop wordt onvoldoende gereageerd.

Dit concludeert The Wall Street Journal op basis van interne documenten van Facebook. De problemen lijken vooral buiten de Europese Unie (EU) en Verenigde Staten (VS) te spelen. In verschillenden landen buiten de EU en VS groeit Facebook. De monitoring van activiteiten op het platform zou echter niet altijd op peil zijn. Bijvoorbeeld doordat medewerkers geen dialecten spreken.

De Amerikaanse krant wijst op uiteenlopende problemen op Facebook in deze markten. Denk hierbij aan activiteiten van mensenhandelaren, maar ook aan van gewapende groepen, orgaanhandelaren en overheden die zich richten op dissidenten. Ook pornografie zou op het platform worden verhandeld.

'Kosten van zakendoen'

The Wall Street Journal spreekt ook met een voormalig manager van Facebook, die stelt dat Facebook die als de 'kosten van zakendoen ziet'. De focus zou meer liggen op welvarendere markten. Een woordvoerder van Facebook wijst erop dat Facebook in landen met risico's op conflicten en geweld juist een uitgebreide strategie hanteert. Zo worden onder meer wereldwijd opererende teams die meer dan vijftig talen spreken ingezet.

Onlangs meldde de Amerikaanse krant op basis van interne documenten van Facebook ook al dat het platform voor bekende leden en publieke figuren andere regels hanteert dan voor reguliere gebruikers. Zo zouden bekende leden meer mogen. Ook maakt de krant melding over een intern onderzoek naar de impact van Instagram op tienermeisjes.

Terug naar nieuws overzicht