Indiase toezichthouder: Google maakt zich schuldig aan machtsmisbruik met Android

20-09-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Indiase toezichthouder: Google maakt zich schuldig aan machtsmisbruik met Android

Google maakt misbruik van zijn dominante marktpositie met het mobiele besturingssysteem Android. Dit blijkt uit een rapport van de Indiase mededingingsautoriteit, die is ingezien door de Indiase krant Times of India en Reuters.

De Indiase mededingingsautoriteit oordeelt dat Google concurrentie op verschillende manieren in de weg zit. Bijvoorbeeld door eenzijdige contracten op te leggen voor het leveren van mobiele apparaten en mobiele apps. Het bedrijf zou zo bewust het marktaandeel van zijn eigen mobiele apparaten en apps stimuleren. Daarnaast wijst de toezichthouder ook op de gelijknamige zoekmachine van Google. Het bedrijf zou concurrerende zoekmachines doelbewust hinderen door het gebruik hiervan in het Android-besturingssysteem te beperken.

Google kan zich niet vinden in de kritiek. In een reactie laat het Amerikaanse techbedrijf weten dat Android juist goed is voor de concurrentie. Onder meer doordat Android mobiele apparaten goedkoper zou hebben gemaakt, waardoor nu meer Indiërs online verbonden zijn.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility