Kabinet reserveert bedrag voor samenwerken aan innovatieve technologie

21-09-2021 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Kabinet reserveert bedrag voor samenwerken aan innovatieve technologie

Nederland zet zich in EU-verband in om ons bedrijfsleven concurrerend en innovatief toonaangevend te houden aldus het kabinet. Daarom stelt het kabinet 300 miljoen euro als startbedrag beschikbaar voor deelname van Nederland aan twee zogenoemde IPCEI’s, Important Project of Common European Interest op het gebied van micro-elektronica en cloudinfrastructuur.

Dit zijn grootschalige Europese samenwerkingen van bedrijven en kennisinstellingen rondom een innovatieve technologie, een productieketen of infrastructuur die wordt gezien als strategisch belangrijk voor de EU. Deze projecten gaan nu van start en zijn van groot belang voor de banen en inkomsten van (over)morgen.

Nederland neemt deel aan IPCEI ME2, gericht op het versterken van de productieketen en het behouden van het concurrentievoordeel van de innovatieve Europese techindustrie. Hiermee wordt Nederlandse startups, mkb-toeleveranciers en grootbedrijf toegang gegarandeerd tot de nieuwste micro en nano-elektronica en software.

Het tweede samenwerkingsverband, IPCEI CIS, heeft tot doel om Europese cloudinfrastructuur en -diensten op te zetten die bijdragen aan cyberveiligheid, interoperabiliteit en duurzame toepassingen. Het is van belang voor consumenten, bedrijven en overheden om data veilig en op Europese voorwaarden te kunnen delen en opslaan.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud