Martijn Kregting - 13 oktober 2021

Enrico de Boer, Interxion: Nu aan de slag met toekomstvaste IT voor morgen

Enrico de Boer, Interxion: Nu aan de slag met toekomstvaste IT voor morgen image

Gartner-trends zoals people centricity, location independence, resilient delivery zie je steeds meer terugkomen in de manier waarop organisaties hun IT inrichten, of waar ze in ieder geval over moeten nadenken. Na de versnelde digitalisering als gevolg van de coronapandemie, is er nu steeds meer sprake van consolidatie. Organisaties gaan nadenken over hoe zij hun IT-omgeving toekomstvast kunnen inrichten. Daarbij staat niet meer de IT zelf centraal, maar de gebruiker die overal moet kunnen werken, evenals de organisatie die flexibel kansen en uitdagingen moet kunnen aangaan. Dat concludeert Enrico de Boer, Director Sales & Marketing bij Interxion (Digital Realty).

Mensen centraal stellen –niet alleen bij IT – leidt uiteindelijk tot kansen en groei. Als je medewerkers tevreden zijn en zin hebben in hun werk, straalt dat af op klanten en groeit de klanttevredenheid. “Bij het samengaan van Interxion en Digital Realty hebben we dat opgepakt, omdat zoiets een perfect moment is om te werken aan één nieuwe bedrijfscultuur”, vertelt Enrico de Boer.

Om te kijken of de theorie in de praktijk ook zo uitpakt, heeft Interxion onlangs meegedaan aan het Giarte-onderzoek voor de ITx (IT Experience)-monitor. Die meet continu de tevredenheid van klanten over hun service providers. Zo’n 60 IT-dienstverleners doen mee. De Boer: “De monitor was voorheen sterk SLA-gedreven. Nu gaat het meer om de klantbeleving. Veel van onze klanten hebben meegedaan. Het is afgelopen juli gepresenteerd en in diverse categorieën zijn we in de top 5 of top 3 beland, soms zelfs op 1. Dat is een mooie graadmeter voor hoe we intern met medewerkers omgaan en hoe we mensen bij onze klanten centraal zetten in hun IT-ervaring.”

Dat centraal zetten komt ook tot uiting in het faciliteren van locatie-onafhankelijke werkplekken, stelt De Boer. De afgelopen anderhalf jaar heeft de BV Nederland hier door corona gedwongen ervaring mee opgebouwd. “Je hebt zowel thuis als op kantoor nog wel hardware en randapparatuur nodig, maar de werkplek is veel meer virtueel geworden. En dat bleek ook mogelijk te zijn, omdat we daar in Nederland de infrastructuur voor hebben. Natuurlijk moet je die als bedrijf ook hebben om daar voor de eigen processen invulling aan te geven.”

Toekomstvast
Voor IT-beslissers is in dit kader belangrijk om ook zaken zoals resilient delivery op te pakken. IT moet afgestemd worden op de gebruiker (people centric), moet geschikt zijn voor werken op elke locatie (location independence) én moet toekomstvast zijn. “Dat toekomstvaste is wat wij bij Interxion vooral als resilient zien: je IT-infrastructuur moet klaar zijn voor wat de toekomst brengt aan kansen en uitdagingen.” wat je hieruit kunt leren, is dat het belangrijk is om resilient genoeg te zijn om op een bekende kans of een onbekende uitdaging in te kunnen spelen. Niemand heeft een glazen bol, maar je kunt je toch beter voorbereiden op een disruptieve ontwikkeling, door te beschikken over IT-bouwblokken die waar en wanneer ze nodig zijn, ingezet kunnen worden.”

Gartner omschrijft dat ook wel als composable business: je hoeft niet alle bouwblokken in huis te hebben, maar wel weten dat ze er zijn en er snel over kunnen beschikken als het nodig is. Nu na de digitale versnelling als gevolg van corona de consolidatie begint, is het moment gekomen om als bedrijf over deze toekomstvaste infrastructuur na te denken.

Als business denk je allereerst over hoe je door kunt werken of groeien. Maar door als CIO dit toekomstvaste element nu in de bestuurskamer te benadrukken, kun je daarop voorsorteren, meent De Boer: “Wij denken dat dit het moment is. Het gaat goed met het bedrijfsleven, organisaties nemen de ruimte om te leren van wat er gebeurd is en willen investeren in een infrastructuur die een volgend event kan opvangen. Wij kunnen er als een schakel in de hele IT-keten een bijdrage aan leveren om ervoor te zorgen dat die lessons learned ook echt leiden tot een keuze voor een resilient IT-infrastructuur, een composable business met bouwblokken die uitgewisseld of aangevuld kunnen worden.”

Datagedreven business
Los van inspelen op toekomstige kansen en uitdagingen: ook nu is die resilient infrastructuur en composable organization al nodig voor de datagedreven business van steeds meer bedrijven. Voorwaarde voor succes van deze ‘cognitive enterprises’ is een goede beheersing van het cloud-onderwerp, voor maximale flexibiliteit in je IT, maar ook het goed toepassen van AI, voorziet De Boer.

“Als datacenter-bedrijf met 290+ datacenters, waarvan 13 in Nederland, maken we deel uit van de benodigde IT-keten. Wij hebben onze capaciteit wereldwijd gebundeld in ons PlatformDIGITAL. Waar je ook ter wereld behoefte hebt aan requirements, kun je die inschakelen via ons. Wij zijn daarmee één schakel in het palet voor een toekomstvaste infrastructuur, maar wel een belangrijke schakel.”

Daarbij maakt het wel degelijk uit waar je staat met je datacentrum. Drie punten zijn van belang: bovenop het internet zitten; maximale toegang tot elke public cloud; maximale connectiviteit via carriers. De Boer: “Dat past ook in het concept data gravity dat wij aanhangen: steeds meer organisaties zoeken een locatie zoals in Amsterdam, Londen, Frankfurt, Parijs of Marseille omdat hier data en connectiviteit steeds meer samenkomen en zo nieuwe kansen bieden.”

Communities of interest
Interxion/Digital Realty heeft heel bewust gekozen voor locaties die aan dat profiel voldoen, zoals in Amsterdam. Het mooie is volgens De Boer dat hier ook steeds meer partijen – klanten én partners – bij elkaar komen. Zo kunnen er communities of interest ontstaan van leveranciers, service providers en eindklanten die elkaar kunnen versterken, omdat zij fysiek met hun datastromen bij elkaar komen. “Normaal zaten die stromen achter de firewall, nu komen ze voor de firewall bij ons samen. Dat biedt weer nieuwe mogelijkheden tot samenwerking.”

Samenwerking, benadrukt De Boer, waar steeds meer nieuwe data uit naar voren komt. “In 2025 wordt 85 procent van alle data door enterprises en kleinere bedrijven gecreëerd. Dan wordt het des te belangrijker om goed grip te hebben op die data en de toegang ertoe. Voor een gebruiker moet het niet uitmaken of hij thuis of op kantoor zit, in Los Angeles, Hong Kong, of Amsterdam, maar hij of zij moet altijd dezelfde toegang tot data en toepassingen hebben, van dezelfde kwaliteit. En ongeacht hoeveel medewerkers er gebruik van maken.”

In het datacentrum komen de trends van people centric, location independence en resilient delivery samen. Dan is het belangrijk voor IT-beslissers om een toekomstvaste keuze te maken voor de IT-architectuur en -omgeving die zij hiervoor willen inzetten”, stelt De Boer. “Zodat ze de juiste flexibiliteit hebben om een IT-omgeving mee te laten veranderen met interne en externe ontwikkelingen. Zodat medewerkers altijd, snel en veilig toegang hebben tot data en AI-toepassingen om van die data inzichten te maken. Zodat alles beheersbaar blijft.”

PlatformDIGITAL
Dat biedt Interxion met PlatformDigital, waarmee de organisatie zelf in feite een platformaanbieder geworden is. “Zo willen we enterprise-organisaties helpen fenomenen zoals ‘data gravity’ en de noodzaak van een toekomstvaste infrastructuur voor data driven enterprises bij de kop te pakken”, schetst De Boer. “Zo kunnen we de steeds veranderende eisen op het gebied van data, controle en netwerken van internationale enterprises mogelijk maken.”

Het doel van PlatformDigital is drieledig: optimaliseren van netwerkprestaties; verbeteren van beveiliging en beheer van de IT- en netwerkinfrastrucuur: toepassen, verbinden en hosten van kritieke data-infrastructuur dichtbij gebruikers, netwerken, clouds en andere zaken. Om data gravity en compliance aan te pakken en zo digital business op te schalen met bouwblokken van alle partijen die op ons platform beschikbaar zijn, al naar gelang nodig is.

”Door als datacenterspecialist die bouwblokken aan te bieden – altijd in samenwerking met technologie-, netwerk- en IT-partners – kunnen IT-beslissers op een hoger niveau bezig zijn met de IT-behoeften van hun organisatie en zo de behoeften van een data driven enterprise nu en op de langere termijn met IT te ondersteunen”, vertelt De Boer tot besluit. “En zoals ik al aangaf: nú is het perfecte moment om daarmee aan de slag te gaan.”

Auteur: Martijn Kregting

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!