Martijn Kregting - 26 september 2021

Overheid VS eist steviger aanpak wereldwijde chiptekorten

Overheid VS eist steviger aanpak wereldwijde chiptekorten image

De Amerikaanse overheid maakt zich steeds meer zorgen over het wereldwijd aanhoudende tekort aan chips en de gevolgen hiervan voor steeds meer sectoren. Het Witte Huis drong er donderdag bij autofabrikanten, chipbedrijven en andere partijen op aan om informatie te verstrekken over de aanhoudende halfgeleidercrisis, die onder meer heeft geleid tot bezuinigingen op de Amerikaanse autoproductie. Washington wil dat Amerikaanse bedrijven het voortouw te nemen bij het oplossen van de problemen.

Minister van Handel Gina Raimondo had samen met Brian Deese, directeur van de National Economic Council donderdag een ontmoeting met deelnemers uit de halfgeleiderindustrie. Zij stelde tegenover Reuters dat krachtige actie nodig is. "Het is tijd om agressiever te worden. De situatie wordt niet beter; in sommige opzichten wordt het erger." Eerder al waren er vergelijkbare bijeenkomsten in april en mei.

Voortouw nemen

Deelnemers aan de vergadering waren onder meer de drie grote autoproducenten in de VS (General Motors, Ford, Fiat Chrysler), Apple, Daimler, BMW, GlobalFoundries, Micron, Microsoft, Samsung, TSMC, Intel en Ampere Computing. Volgens het Witte Huis herbevestigde de regering Biden dat de chipsector het voortouw moet nemen bij het oplossen van de knelpunten in de toeleveringsketen die optreden als gevolg van het wereldwijde chiptekort.

Handelsminister Raimondo wil eerst nog op vrijwillige basis een reactie van de aangesproken bedrijven. Binnen 45 dagen moeten ze duidelijk maken hoe de transparantie van de toeleveringsketen vergroot kan worden en de knelpunten meer in detail duidelijk. Zo moeten problemen voorkomen worden in plaats van achteraf aangepakt. Gaan de bedrijven niet in op het vrijwillige verzoek, dan komt de Amerikaanse overheid mogelijk met dwingender maatregelen.

Wereldwijd hebben bedrijven uit de automotive sector de productie- en verkoopprognoses verlaagd als gevolg van schaarse chipvoorraden, verergerd door een heropleving van COVID-19 in belangrijkste Aziatische productiehubs voor halfgeleiders.

Samenwerken tegen tekorten

TSMC zei in een verklaring na de vergadering dat het bedrijf alle belanghebbenden ondersteunt en samenwerkt om de tekorten te verhelpen, en dat het "ongekende acties heeft ondernomen om deze uitdaging aan te gaan".

"We zijn ervan overtuigd dat ons plan voor capaciteitsuitbreiding, met inbegrip van de geavanceerde 5nm-halfgeleiderfabriek in Phoenix, Arizona - een van de grootste buitenlandse directe investeringen in de geschiedenis van de VS - ons in staat zal stellen de industrie te ondersteunen bij het stimuleren van stabiliteit op de lange termijn in de halfgeleiderleveringen."

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!