Pegasus-spyware aangetroffen op toestellen Franse ministers

27-09-2021 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Pegasus-spyware aangetroffen op toestellen Franse ministers

Op de telefoons van vijf Franse ministers is Pegasus-spyware aangetroffen. Dat meldt onderzoekssite Mediapart donderdag. Inlichtingendiensten troffen 'verdachte sporen' aan op de telefoons van de vijf bewindsleiden. Hun smartphones zouden tussen 2019 en 2020 besmet zijn met de spyware.

De Pegasus software van de Israëlische NSO Group kwam afgelopen juli in opspraak nadat het op een groeiend aantal mobiele toestellen van onder politici, journalisten, advocaten en mensenrechtenactivisten aangetroffen was. Dat bleek uit onderzoek van verschillende internationale mediabedrijven, Amnesty International en de non-profitorganisatie Forbidden Stories.

Onder meer het telefoonnummer van de Franse president Macron werd in juli aangetroffen in een uitgelekte database met telefoonnummers van potentiële doelwitten van Pegasus. Dit terwijl de software volgens het bedrijf bedoeld is voor het opsporen van terroristen.

Sporen van de spionagesoftware zijn nu aangetroffen op de telefoons van de Franse ministers Jean-Michel Blanquer (Onderwijs), Jacqueline Gourault (Ruimtelijke Ontwikkeling), Julien Denormandie (Landbouw), Emmanuelle Wargon (Huisvesting) en Sébastien Lecornu (Overzeese Gebiedsdelen). Geen van hen reageerde tot nu toe op vragen van Mediapart.

Volgens The Guardian zijn er geen directe aanwijzingen dat de telefoons van de Franse ministers zijn gehackt. Daardoor is niet met zekerheid te zeggen of de ministers ook met de software in de gaten zijn gehouden.

Terug naar nieuws overzicht