Huawei kopstuk Meng Wanzhou sluit deal met Amerikaanse OM

25-09-2021 | door: Redactie

Huawei kopstuk Meng Wanzhou sluit deal met Amerikaanse OM

Huawei cfo Meng Wanzhou, die door het Amerikaanse ministerie van Justitie van fraude en samenzwering werd beschuldigd rond het overtreden van handelsancties in Iran, wordt niet verder vervolgd. Het Amerikaanse OM en Meng hebben een overeenkomst gesloten.

Meng Wanzhou werd in 2018 gearresteerd in Canada en verdacht van het misleiden van de HSBC rondom handelen van Huawei in Iran. De zaak zorgt voor spanning tussen China en Canada; China heeft Canada meerdere malen opgeroepen Meng vrij te laten.

Nadat zij in Canada op borgtocht vrijkwam, werd zij onder huisarrest geplaatst in Vancouver. De Verenigde Staten (VS) wilden de Huawei-topvrouw vervolgen wegens fraude en het schenden van Amerikaanse sancties. Het land heeft om uitlevering gevraagd, iets waartegen Meng zich altijd heeft verzet. Nu is er een deal waarbij Meng zich aan een aantal voorwaarden moet houden.

Tijdens het huisarrest van Weng heeft China de Canadese zakenman Michael Spavor en zijn landgenoot Michael Kovrig opgepakt. Zij worden nu vrijgelaten door China.

Terug naar nieuws overzicht