Cybersecuritytalenten starten European Cyber Security Challenge in Praag

27-09-2021 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Cybersecuritytalenten starten European Cyber Security Challenge in Praag

De toptalenten van de Nederlandse wedstrijd 'Challenge the Cyber' uit juli vliegen vandaag naar Praag om mee te doen aan de European Cyber Security Challenge 2021 (28 september t/m 1 oktober). Diederik (captain), Joanne, Martijn, Rick, Simcha, Willem, Jonathan, David, Aidan en Querijn kwalificeerden zich in juli tijdens het Cyberbootcamp voor het Nederlandse team.

TeamNL bestaat dit jaar uit 6 juniors (jonger dan 21) en 4 seniors (jonger dan 26). Het jongste teamlid zit in 6 VWO, de overige teamleden zijn afkomstig van Universiteit Twente, TU Eindhoven, TU Delft en de VU. De Radboud Universiteit is dit jaar hofleverancier met maar liefst 4 deelnemers.

Initiatief van ENISA

De European Cyber Security Challenge is een initiatief van het European Union Agency for Cybersecurity (ENISA). De reden voor het initiatief is helpen in de aanpak van de wereldwijd groeiende behoefte aan cybersecurity-professionals. Veel landen organiseren nationale cybersecurity challenges voor scholieren en studenten om nieuw cybertalent te vinden en jonge mensen aan te moedigen een carrière in cybersecurity na te streven. ENISA wil hier met de European Cyber Security Challenge een pan-Europese laag aan toevoegen.

Netwerk- en collaboration-aanbieder Cisco heeft de afgelopen jaren zowel het Nederlandse Challenge the Cyber evenement als het Nederlandse team op weg naar de Europese challenge ondersteund. Van het opbouwen van de beveiligde infrastructuur op locatie, tot het geven van Cyber Security workshops aan de winnaars van de Nederlandse 'Challenge the Cyber' editie van 2021.

“Investeren in jong cybersecuritytalent is cruciaal omdat de weerbaarheid van Nederland in het digitale domein niet alleen afhankelijk is van technologie", zegt Jan Heijdra, cyber security-specialist bij Cisco Nederland. "Digitale processen bieden de maatschappij veel kansen en mogelijkheden maar tegelijkertijd maakt deze digitale afhankelijkheid ons ook kwetsbaar en motiveert dit kwaadwillende om de online veiligheid te ondermijnen. We zijn blij dat we al meerdere jaren het NL-team bij de European Cyber Security Challenge mogen ondersteunen door het delen van kennis op het gebied van cybersecurity."

Vergroten groep jonge cybersecuritytalenten

Challenge the Cyber is een initiatief van het Nationaal Cyber Security Centrum en dcypher. Het begon in 2019 als een Capture the Flag-competitie voor teams van Nederlandse cybersecurityopleidingen en staat sinds 2020 open voor alle 14- tot 25-jarige cybertalenten. De organisatie heeft als doel om de groep jonge cybersecuritytalenten te vergroten, diverser te maken en hun de middelen te bieden die zij nodig hebben om te excelleren. Hiertoe organiseert zij naast het CTF event inmiddels ook een cyberbootcamp, trainings- en netwerkactiviteiten.

Steeds meer organisaties sluiten zich aan bij dit initiatief. Dit jaar wordt Challenge the Cyber bijgestaan door Cisco, ABN AMRO, Deloitte, KPN Security, NFIR en Secura. Zij steunen het project financieel en inhoudelijk, onder andere door te helpen bij de ontwikkeling van challenges en het geven van trainingen en workshops.

Terug naar nieuws overzicht