Witold Kepinski - 29 september 2021

Nederland vierde grootste in cryptotransacties in Europa

Nederland vierde grootste in cryptotransacties in Europa image

Nederland is de vierde grootste speler op het gebied van cryptocurrency in ‘s werelds grootste cryptomarkt. Dit blijkt uit het geografische rapport van Chainalysis, dat zich richt op de crypto-ontwikkelingen in de West-, Noord- en Centraal-Europese markt (CNWE). De regio heeft het afgelopen jaar Azië van de troon gestoten als regio met de grootste cryptocurrency economie. Met een cumulatieve transactiewaarde van meer dan $1 biljoen, vindt 25% van de wereldwijde cryptotransacties plaats in CNWE. De Nederlandse markt is in de regio alleen kleiner dan het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland, met een totale transactiewaarde van $101.791.515.903.

DeFi en Ethereum ondersteunen groei
De groei in CNWE is voornamelijk toe te kennen aan de flinke toename van grote, institutionele transacties. Dit zijn transacties met een minimale waarde van $10 miljoen. De meerderheid van deze transfers gaan naar DeFi. DeFi is een overkoepelende term voor transparante financiële toepassingen die gebruik maken van cryptomunten of blockchain om eventuele tussenpersonen overbodig te maken. Deze transacties werden voornamelijk in Ethereum en wrapped Ethereum (wETH) gemaakt.

Ethereum is de cryptomunt die staat voor innovatie. In tegenstelling tot Bitcoin, dat een gelimiteerde voorraad heeft en voornamelijk wordt gebruikt voor langetermijninvesteringen, is Ethereum ontworpen om services te ondersteunen die zijn gebouwd op de slimme, op contract-gebaseerde blockchain, zoals DeFi-platforms. Sinds januari 2020 hebben de meeste Ethereum-transacties betrekking op ten minste één DeFi-platform, waarbij de meeste tussen twee DeFi-platforms plaatsvinden.

Chainalysis is de wereldwijde marktleider in het analyseren van cryptocurrency blockchains om data, software, diensten en onderzoek te leveren aan overheidsinstanties, beurzen, financiële instellingen en verzekerings- en cyberbeveiligingsbedrijven in meer dan 60 landen.

Voor meer informatie over cryptotransacties verwijs ik graag naar het rapport hier.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!