Rusland dreigt met blokkade YouTube

30-09-2021 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Rusland dreigt met blokkade YouTube

De Russische overheid dreigt videoplatform YouTube te blokkeren als vergelding voor het verwijderen op dinsdag twee Duitse kanalen van het Russische staatsmedium RT. Dat blijkt uit een brief van de Russische mediatoezichthouder Roskomnadzor aan YouTube-eigenaar Alphabet.

Dit soort acties kunnen als een schending van 'fundamentele mensenrechten en vrijheden' worden beschouwd, zo staat in de brief.  Alphabet wordt gesommeerd snel te reageren. Komt er geen reactie en wordt de blokkade niet opgeheven, dan worden maatregelen zoals een complete of gedeeltelijke blokkade doorgevoerd. Er zou ook nog sprake zijn van plannen voor een niet nader omschreven vergeldingsactie richting Duitse media.

De betreffende Duitstalige kanalen van RT zijn RT DE en Der Fehlende Part (DFP). RT zou de richtlijn tegen de verspreiding van nepnieuws over corona overtreden hebben. Na een eerdere waarschuwing kon RT geen video's meer uploaden, waarna een nieuw kanaal werd gemaakt. Toen daar weer video's werden geplaatst die de regels overtraden, besloot YouTube beide kanalen te verwijderen.

RT (het vroegere Russia Today) wordt gezien als belangrijk voorbeeld van een nieuwszender die doelbewust desinformatie verspreidt. De omroep wordt gefinancierd door de Russische overheid. De hoofdredacteur van RT schrijft op Twitter van een mediaoorlog.

Terug naar nieuws overzicht