Witold Kepinski - 30 september 2021

Health-RI gaat voor sneller en beter gezondheidsonderzoek en innovatie

Health-RI gaat voor sneller en beter gezondheidsonderzoek en innovatie image

Zorginstellingen, kennisinstellingen, overheid en bedrijven werken nauw samen aan een landelijke infrastructuur voor gezondheidsdata. De investering vanuit het Nationaal Groeifonds maakt een versnelde ontwikkeling mogelijk. Op 5 oktober viert Health-RI de kick-off van deze nieuwe fase met de “Geared up to accelerate” bijeenkomst. In de Jaarbeurs Utrecht presenteren VWS, NFU, FMS en Health-RI ook hun initiatief om het delen van data voor onderzoek naar COVID-19 te stimuleren.

Deze zomer maakte het Nationaal Groeifonds (NGF) de toekenning aan Health-RI van 69 miljoen bekend. Health-RI  kan nu samen met vele partners, waaronder de universitair medische centra, de infrastructuur ontwikkelen die nodig is om gezondheidsdata veilig op te slaan, te combineren en toegankelijk te maken en zo sneller tot beter gezondheidsonderzoek en innovatie te komen die de gezondheid van de burger bevorderen.

Health-RI ‘Geared up to accelerate’
De versnelling die het NGF mogelijk maakt, wordt met alle betrokken partijen gevierd in de Jaarbeurs Media Plaza in Utrecht. Presentaties van onder meer Marcel Levi (NWO), Constantijn van Oranje (Techleap), en vertegenwoordigers vanuit de financierende ministeries, zoals Abigail Norville, laten zien hoe zorgprofessionals, onderzoekers en bedrijven samenwerken aan nieuwe oplossingen voor diagnose, behandeling en preventie. In de middag werken vertegenwoordigers van alle partijen aan concrete plannen om op korte termijn de stappen te zetten die nodig zijn om onderzoek en innovatie te versnellen, een lerend zorgsysteem op te zetten èn het verdienvermogen van Nederland te verbeteren. Leone Flikweert, CEO van Health-RI: ‘We komen op 5 oktober niet alleen samen om de versnelling te vieren we gaan er meteen ook aan werken. Dat geeft energie!’

Uw gegevens redden levens
Health-RI demonstreert op de ‘accelerator meeting’ het samen met de NFU ontwikkelde COVID-19 data portal.  De COVID-19 pandemie liet zien hoe belangrijk een geïntegreerde data-infrastructuur is. Om vragen over het verloop van de ziekte te kunnen beantwoorden is onderzoek nodig met gegevens van zoveel mogelijk patiënten. Omdat de zeggenschap van patiënten daarbij cruciaal is, besloten het Ministerie van VWS, NFU, FMS en Health-RI het delen van data voor onderzoek samen te stimuleren. De Health-RI bijeenkomst is de uitgelezen plek om het resultaat, van dit initiatief, de website ‘Uw gegevens redden levens’ te presenteren.

"Door de toekenning van het groeifonds kan Health-RI de infrastructuur realiseren die het mogelijk maakt om op grote schaal van gezondheidsdata te leren. Dit zal bijvoorbeeld de trendverschuiving van behandeling naar preventie ondersteunen, en behandelingen mogelijk maken die geoptimaliseerd zijn voor de individuele patiënt. Hierbij zullen ook AI technieken een steeds grotere rol spelen", aldus Wiro Niessen, CTO Health-RI.

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!