Europese Commissie wil reparatielabel voor mobiele devices

02-10-2021 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Europese Commissie wil reparatielabel voor mobiele devices

De Europese Commissie werkt aan regulering waarbij smartphones en tablets voorzien moeten worden van een 'reparatielabel', vergelijkbaar met het energielabel dat gangbaar is bij de meeste consumentenelektronica. Dat meldt het Duitse dagblad Heise. In het Europees Parlement was vorig jaar al een meerderheid voor strengere wetgeving inzake het 'recht op reparatie'.

Het reparatielabel moet op een schaal van A tot G aangeven hoe eenvoudig of hoe moeilijk reparatie van bepaalde onderdelen van een smartphone of tablet is. Dit moet producenten van van smartphones en tablets stimuleren om eenvoudiger reparaties mogelijk te maken. Dat moet op termijn bijdragen aan duurzamere producten met een langere levensduur, met als bijkomstig effect minder e-waste.

Meetbare en vergelijkbare criteria

Het reparatielabel komt volgens de Commissie tot stand op basis van meetbare en vergelijkbare criteria. Bijvoorbeeld het aantal benodigde stappen om een accu, camera, microfoon of een beeldscherm te vervangen, of de mate waarin specialistisch gereedschap nodig is. De score voor de reparatie van het beeldscherm en accu weegt het zwaarste, aangezien dit de meest voorkomende reparaties zijn.

Verder weegt bij het label mee in hoeverre onderdelen zoals schroeven hergebruikt kunnen worden en in hoeverre onderdelen voor consumenten beschikbaar zijn om zelf reparaties uit te kunnen voeren.

De Europese Commissie gaat de regelgeving nu openbaar consulteren. Feedback op de plannen wordt meegenomen in de definitieve regelgeving. Verwacht wordt dat deze regelgeving rond2023 ingevoerd zal worden.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility