Verschil tussen PIM en ecommerce systeem

Verschil tussen PIM en ecommerce systeem

03-10-2021

Verschil tussen PIM en ecommerce systeem

Steeds meer organisaties kiezen voor het gebruik van Akeneo PIM. PIM staat hierbij voor Product Information Management. Het is een belangrijk onderdeel van de product experience die je een consument biedt. Doel van een dergelijke tool is het verzamelen en verrijken van productinformatie, om deze informatie vervolgens te publiceren binnen een webwinkel. Voor het publiceren van de informatie kiezen veel organisaties voor het gebruik van Magento hosting. Dit geldt logischerwijs in het bijzonder voor partijen die hun webwinkel hebben opgebouwd met Magento. Het is een populair platform voor de bouw van webwinkels.

Toepassing van PIM-oplossingen
Zoals reeds genoemd wordt een PIM-oplossing als Akeneo gebruikt voor het verzamelen en verrijken van verschillende soorten productinformatie. Het is met een dergelijke oplossing mogelijk om data te importeren vanuit een ERP-systeem of een soortgelijke applicatie, welke binnen de organisatie gebruikt wordt. Het gebruik van API’s speelt hierin een belangrijke rol. Met connectoren is het mogelijk om koppelingen naar andere systemen te leggen, om de beschikbare data vervolgens middels een API te importeren naar de PIM-oplossing.

Verrijken van productinformatie binnen de webshop
Het verrijken van productinformatie doe je bijvoorbeeld door producten te koppelen aan bepaalde groepen consumenten. Ook is het mogelijk om verschillende catalogi per kanaal te beheren. Zo pas je bijvoorbeeld prijzen van producten eenvoudig aan per kanaal. Het voorkomt dat de prijzen van losse producten handmatig moeten worden aangepast. Dit bespaart veel tijd en zorgt er daarbij voor dat de kans op fouten aanzienlijk kleiner is. Online vind je meer informatie over de toepassing van een PIM-oplossing zoals Akeneo deze aanbiedt.

Magento voor de bouw van een webshop
Met een PIM-oplossing wordt de basis van een webshop gelegd. Het is echter nog geen webwinkel na het inrichten van zo’n oplossing. De webwinkel maak je met een tool als Magento. Magento is vaak met een druk op de knop te installeren op je Magento hostingpakket. Je kunt kiezen voor een gratis beschikbare template. Een alternatief is een maatwerk template of een template welke je online koopt. Magento is een zeer gebruiksvriendelijke oplossing, welke over een uitgebreide community beschikt. Voordeel hiervan is dat je snel antwoorden op vragen hebt en zelf aan de slag kunt gaan met de ontwikkeling van je webshop. Dit geldt in het bijzonder voor organisaties die ontwikkelaars in dienst hebben. De data uit je PIM-oplossing kun je eenvoudig importeren in een platform als Magento.

Tekst: Lequal

Terug naar nieuws overzicht

Tags

e-commerce