EP-lid: toezicht op techreuzen in EU-land van vestiging

07-10-2021 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

EP-lid: toezicht op techreuzen in EU-land van vestiging

Amerikaanse technologiereuzen zoals Apple, Google, Facebook en Amazon moeten worden gereguleerd door het EU-land waar ze zijn gevestigd volgens de voorgestelde EU-regels. Dat stelde het Europese parlementslid Christel Schaldemose gisteren. Zij is binnen het EP verantwoordelijk voor het begeleiden van de ontwerpregels voor de Digital Services Act van Europees Commissaris Margrethe Vestager door het parlementaire proces.

Het oorsprongslandbeginsel is uiteengezet in deze ontwerpregels. Die zouden Amerikaanse techreuzen verplichten om meer te doen om het internet te controleren op illegale en schadelijke inhoud. Het oorsprongslandbeginsel houdt in dat Ierland verantwoordelijk is voor het reguleren van Apple, Alphabet-dochter Google en Facebook omdat ze daar hun Europese hoofdkantoor hebben, terwijl Amazon onder Luxemburgs toezicht valt.

Frankrijk en enkele andere EU-landen proberen het toepassingsgebied juist te verbreden. Zij zijn bang dat toezicht dat zich in slechts twee landen concentreert, de regels kan verzwakken en ook de besluitvorming kan vertragen. Schaldemose, die de bevoegdheid heeft om de ontwerpregels te wijzigen of er andere bepalingen aan toe te voegen, steunt het kernvoorstel van de wet. "Het is logisch om het oorsprongslandbeginsel te handhaven", vertelde ze aan Reuters.

Stap verder

Schaldemose wil echter een stap verder gaan dan Vestager door een verbod op bepaalde gerichte advertenties op te nemen in de DSA. "Gerichte advertenties die zijn gebaseerd op jouw gedrag op Facebook, bijvoorbeeld, dat zou niet mogen. Advertenties gebaseerd op het feit dat je websites hebt bezocht om schoenen te kopen en dat soort dingen, klassieke commerciële advertenties zouden waarschijnlijk moeten worden toegestaan."

Schaldemoe zei dat ze hoopt haar ontwerp met andere wetgevers in de komende twee maanden af te ronden, zodat ze volgend jaar een deal met EU-landen kan sluiten voordat de voorgestelde regels kunnen worden geïmplementeerd.

Terug naar nieuws overzicht