KPMG investeert mondiaal in ESG-dienstverlening

07-10-2021 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

KPMG investeert mondiaal in ESG-dienstverlening

Consultancy-organisatie KPMG investeert de komende drie jaar wereldwijd 1,5 miljard dollar in dienstverlening gericht op milieu, maatschappij en bestuur. Het investeringsprogramma op ‘Environmental, Social and Governance’ (ESG)-gebied omvat training van alle 227.000 medewerkers, uitbreiding van diensten zoals rondom klimaatrisico’s en decarbonisatie, ontwikkeling van nieuwe technologie en partnerships en de ondersteuning van ontwikkelingslanden in lijn met de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Dankzij de oudste duurzaamheidspraktijk ter wereld krijgt KPMG Nederland een cruciale rol in dit investeringsprogramma, aldus de onderneming. Zo wordt het Nederlandse kantoor één van de ESG-kennis- en expertisehubs van Europa.

Het ESG-programma is gericht op het verder verankeren van ESG-dienstverlening in de hele organisatie, op weg naar een duurzame economie. Zo wil het accountancy- en adviesbedrijf ook een flinke boost geven aan het eigen impactplan dat in 2019 is gelanceerd. Uitbreiding van dienstverlening aan klanten omvat activiteiten op het vlak van transformatie naar een duurzame organisatie, daarover verslagleggen en controle doen.

Uitbreiding ESG-diensten

KPMG breidt het aantal ESG-diensten verder uit, bijvoorbeeld om multinationals te helpen hun decarbonisatieroute uit te stippelen op weg naar een 'koolstofvrije' organisatie. De investeringen komen verder ten goede aan nieuwe én uitbreiding van bestaande ESG-adviesdiensten. Hetzelfde geldt voor ontwikkeling van nieuwe technologie die organisaties moet helpen meer inzicht te krijgen in kansen en risico’s door klimaatverandering en - bijvoorbeeld - betere inzage in de toeleveringsketen als het gaat om verantwoorde fabricage van producten en onderdelen.

In samenwerking met het World Business Council voor duurzame ontwikkeling heeft KPMG inmiddels een raamwerk ontwikkeld om circulariteitsprestaties te meten. Voor de verrijking van het dienstenportfolio wordt de samenwerking met alliance partners zoals Microsoft, ServiceNow en Google ook verder verstevigd.

ESG academie in Nederland

In samenwerking met Cambridge University en New York University ontwikkelt KPMG een ESG-trainingsprogramma voor alle 227.000 medewerkers wereldwijd. In Nederland richt KPMG een ESG-academie op die toegankelijk wordt voor organisaties die hun kennis op het gebied van ESG willen versterken: zowel voor het bedrijfsleven als overheidsinstanties. Samen met Cambridge heeft KPMG eveneens een toepassing ontwikkeld die asset managers inzicht geeft in de duurzaamheid van gemaakte keuzes.

KPMG introduceert verder een programma dat ontwikkelingslanden in de regio Afrika, Azië-Pacific, Latijns-Amerika en landen in het oostelijk Middellandse zeegebied moet helpen met relevante ESG-expertise die nu ontbreekt door gebrek aan kennis en middelen. Dit programma is volgens KPMG volledig in overeenstemming met de duurzaamheidsdoelstellingen die de Verenigde Naties heeft opgesteld.

Met het optuigen van een ‘Voices for a Sustainable Future’ campagne wil KPMG een platform bieden waarop gevestigde en nieuwe denkers meer gehoor krijgen om zo een stem te geven aan elk geluid rondom klimaatverandering, gender- en rassengelijkheid en andere cruciale thema’s die helpen op weg naar duurzame vooruitgang.

Rode draad

"We staan voor een belangrijke opgave in onze samenleving waarbij er sprake is van een collectieve verantwoordelijkheid", stelt Stephanie Hottenhuis, CEO en bestuursvoorzitter van KPMG Nederland. "Burgers, ondernemers, investeerders en politici kunnen niet langer naar elkaar kijken en afwachten. De wil is er. Het is nu zaak sneller te handelen. KPMG draagt daar graag aan bij met kracht voor verandering dankzij onze wereldwijde schaal. Onze ESG-strategie loopt bovendien als een rode draad door onze expertisegebieden waarbij we ook relevante partners bijeenbrengen. Dat leidt tot de juiste inzichten en technologie voor ??n doel; vooruitgang goed voor mens, milieu en samenleving."

Terug naar nieuws overzicht