EC wil meer onafhankelijkheid van techbedrijven

08-10-2021 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

EC wil meer onafhankelijkheid van techbedrijven

De Europese Commissie dringt aan op meer onafhankelijkheid van grote (met name Amerikaanse) techbedrijven. Op Twitter schrijft Margrethe Vestager, Europees Comissaris voor mededinging, dat de grote storing bij Facebook en dochters WhatsApp en Instagramn afgelopen maandag onderstreept dat er meer alternatieven en keuzes nodig zijn.

Vestager schrijft ook dat de Digital Markets Act (DMA) daarvoor moet zorgen. Dat is een voorgestelde verordening die de macht van zogeheten 'poortwachters' moet indammen, bedrijven die een centrale platformrol spelen zoals Google, Facebook, Amazon, Microsoft en Apple. De DMA regelt onder meer dat deze platforms hun eigen diensten niet mogen bevoordelen en data van externe providers niet voor hun eigen platform mogen gebruiken. Overtreding kan leiden tot boetes die oplopen tot 10 procent van de wereldwijde omzet.

Vestager dringt regelmatig aan op het indammen van de macht van grote techbedrijven als Alphabet (en dochters Google en YouTube), Amazon, Apple en Facebook. Zij wil hiervoor onder meer nauwer samenwerken met de VS, waar de hoofdkantoren van veel techbedrijven zitten, om deze concerns aan te pakken. Hiertoe is onlangs ook samen met de VS een nieuw samenwerkingsverband gelanceerd.

Terug naar nieuws overzicht