Redactie - 07 oktober 2021

Hooggerechtshof Londen: Sjeik Mohammed bespioneerde smartphone van ex-vrouw

Hooggerechtshof Londen: Sjeik Mohammed bespioneerde smartphone van ex-vrouw image

Sjeik Mohammed Bin Rashid Al Maktoum liet met behulp van de omstreden spionagesoftware Pegasus van het bedrijf NSO Group de telefoon van zijn ex-vrouw bespioneren. Dit oordeelt een hooggerechtshof in Londen. Ook een vijftal personen in haar directe omgeving zijn bespioneerd.

Dit meldt onder meer The Guardian en Reuters. De Pegasus-software is spyware ontwikkeld door het bedrijf NSO Group. De software nestelt zich op een smartphone en geeft onder meer de mogelijkheid mee te luisteren met telefoontjes en mee te lezen met sms-verkeer.

Elf keer gekraakt

Een hooggerechtshof in Londen oordeelt dat de software is ingezet om toegang te krijgen tot de smartphone van prinses Haya bint al-Hussein, de halfzus van de Jordanese Koning Abdullah. In juli en augustus 2020 is de smartphone volgens de rechter elf keer gekraakt in opdracht van de sjeik.

Sjeik Mohammed ontkent dit in een verklaring en stelt hiertoe niemand opdracht te hebben gegeven. Ook stelt de sjeik geen inzage te hebben gekregen in het bewijsmateriaal waarop de rechtbank zijn oordeel baseert.

Ook andere personen bespioneerd

Ook smartphones van een vijftal personen in haar directe omgeving zijn bespioneerd. Het gaat concreet om twee advocaten, twee beveiligers en haar persoonlijke assistent. Prinses Haya gaf eerder al aan zich 'opgejaagd en achtervolgd' te voelen nadat informatie over de inzet van de Pegasus-spyware naar buiten kwam. De prinses beschikt over een landgoed in de omgeving van de Britse hoofdstad.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!