Rusland arresteert Group-IB CEO Ilya Sachkov

11-10-2021 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Rusland arresteert Group-IB CEO Ilya Sachkov

Ilya Sachkov, eigenaar van cybersecurity specialist Group-IB, is door de Russische autorriteiten gearresteerd. Dit meldt Group-IB in een persbericht. Ook het Russisch persagentschap TASS heeft een bericht over de arrestatie gepubliceerd. Sachkov zit vast op verdenking van staatsverraad. Een rechtbank in Moskou heeft bevolen dat de 35-jarige Ilya Sachkov twee maanden in hechtenis moet worden gehouden, maar gaf geen verdere details over de aanklachten. Ook het Kremlin heeft geen details. Sachkov ontkent de beschuldigingen van hoogverraad dat reputatie- en nationale schade toebrengt aan de Russische belangen. Hij ontkent ook dat hij samenwerkte met buitenlandse inlichtingendiensten, aldus een TASS-bron.

Group-IB meldt: "Op dit moment onderzoeken de advocaten van Group-IB, een van de toonaangevende leveranciers van oplossingen die zich toelegt op het opsporen en voorkomen van cyberaanvallen, het identificeren van online fraude, het onderzoeken van hightech-misdrijven en de bescherming van intellectueel eigendom, de verklaring van de Moskouse rechtbank van Lefortovo van 28 september , 2021 met betrekking tot Group-IB CEO en oprichter Ilya Sachkov. Het team van Group-IB heeft vertrouwen in de onschuld van de CEO van het bedrijf en zijn zakelijke integriteit. Het communicatieteam van Group-IB onthoudt zich van commentaar op de aanklacht en de omstandigheden van de strafzaak vanwege de lopende procedurele activiteiten. Er wordt ook gemeld dat Dmitry Volkov, mede-oprichter van Group-IB, in de nabije toekomst de leiding van het bedrijf op zich zal nemen. Alle divisies van Group-IB blijven gewoon werken. Group-IB dankt zijn klanten, partners en journalisten voor hun steun."

Dmitri Volkov is Hoofd van het Threat Intelligence-team en CTO bij Group-IB. Dmitry is het brein achter de meeste producten van Group-IB. Hij is afgestudeerd aan de toonaangevende technische universiteit van Rusland, de Moscow State Technical University of NE Bauman. Vanaf de eerste dag is hij een prominente stem geweest die Group-IB heeft geleid om de go-to-expert te worden op het gebied van het opsporen van bedreigingen en cyberintelligentie. Sinds de medeoprichter van Group-IB in 2003, speelt Dmitry Volkov een sleutelrol in de technologische ontwikkeling van het bedrijf. Zijn team voerde met succes de eerste en later de meest gecompliceerde cyberonderzoeken en DFIR-opdrachten uit. Ze hebben geholpen bij het identificeren en volgen van de meest beruchte dreigingsactoren.

Volkov is volgens Group-IB een erkend visionair leider. In 2015 werd hij door Business Insider vermeld als een van de top 7 professionals achter invloedrijke beveiligingsbedrijven. De voorspellingen die Dmitry elk jaar in zijn Hi-Tech Crime Trends-rapport deed, bleken betrouwbaar. Ze dienen als een waardevolle bron van inzichten in cyberdreigingen voor cyberbeveiligingsteams over de hele wereld. In 2013 werd Dmitry Volkov lid van de Open-ended Intergouvernementele Expert Group van de VN, die een uitgebreid onderzoek moest doen naar het probleem van wereldwijde cybercriminaliteit. Sinds 2016 is hij lid van de Europol EC3 Advisory Group on Internet Security.

Terug naar nieuws overzicht