Schneider Electric: Transitie naar koolstofarm moet versnellen

18-10-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Schneider Electric: Transitie naar koolstofarm moet versnellen

De wereld kan dringende klimaatactie versnellen en de uitstoot van CO2-emissies tegen 2030 halveren, stelt Schneider Electric, gespecialiseerd in de digitale transformatie van energiemanagement en automatisering. Het bedrijf werd eerder dit jaar nog erkend als meest duurzame bedrijf ter wereld. Voorzitter en CEO Jean-Pascal Tricoire pleit tijdens de Innovation Summit World Tour 2021 voor haalbare wegen naar netto nul, zoals beschreven in het “The 2030 imperative: A race against time”-rapport van het Schneider Electric Sustainability Research Institute.

Schneider Electric adresseert tijdens de Innovation Summit World Tour de wereldwijde klimaatuitdagingen. Het bedrijf begeleidt klanten, partners, regelgevers en beleidsmakers bij het snel verminderen van emissies om de wereldeconomie koolstofarm te maken. Bovendien worden digitale en duurzame innovaties gepresenteerd, wordt er gesproken over Electricity 4.0 en de volgende generatie automatisering.

Dringende noodzaak voor snelle decarbonisatie

Tricoire dringt aan op kritische decarbonisatiemaatregelen en biedt Schneider Electric's eigen onderzoek als blauwdruk om binnen een opwarmingstraject van 1,5°C te blijven. Dit rapport beschrijft de noodzaak om de uitstoot dit decennium met 30-50% te verminderen. Anders is het vrijwel onmogelijk om de temperatuurstijging te beperken, zoals uiteengezet door het Intergouvernementeel Panel voor Klimaatverandering (IPCC).

Het model van het Schneider Electric Sustainability Research Institute laat zien hoe 10 GtCO2/j tegen 2030 realistisch en betaalbaar kan worden verminderd. Het rapport richtte zich op een subset van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Van de 50 GtCO2e/j, vindt ‘het 2030 Imperative-scenario’ een reductiekans van 30% (10 GtCO2e/j) vanaf een basislijn van 30 GtCO2/j van alle energiegerelateerde emissies. Dit is een aanzienlijke versnelling ten opzichte van de huidige toezeggingen (variërend van ongeveer 3 GtCO2e/j, oftewel 10% van de emissiereductiedoelstelling). Er resteert echter nog ongeveer 20 GtCO2e/j aan niet-energie gerelateerde emissies die niet aan bod komen in de modellering van dit rapport.

Schneider Electric roept op tot een 3-5 keer grotere inspanning van overheden en bedrijven. Het Instituut ziet digitale technologieën als enige realistische routekaart voor succes naast verhoogde elektrificatie als de snelste manier om gebouwen, transport en de industrie koolstofarm te maken. Deze aanpak koopt tijd om moeilijk te verminderen sectoren aan te pakken. Uit de modellering blijkt duidelijk dat alternatieve wegen de consument te zwaar zullen belasten.

'We moeten versnellen'

“Ondanks het toegenomen momentum rond duurzaamheid en meer bedrijven die ambitieuze doelen stellen om klimaatverandering aan te pakken, laat dit onderzoek zien hoe we moeten versnellen. Bij Schneider Electric zijn we een uniek onderdeel van de oplossing. Om organisaties te ondersteunen bij hun zoektocht naar het koolstofarm maken van de economie en het nakomen van hun klimaatverplichtingen, versnellen we de uitbreiding van onze wereldwijde activiteiten op het gebied van duurzaamheidsadviesdiensten om te voldoen aan de toenemende vraag naar zinvolle vooruitgang op het gebied van energietransitie en klimaatactiedoelen”, aldus Jean-Pascal Tricoire, voorzitter en CEO van Schneider Electric.

“Wat organisaties nodig hebben, is een vertrouwde partner die strategische planning en het stellen van doelen combineert met een staat van dienst op het gebied van implementatie van oplossingen om snellere, tastbare en duurzame resultaten te leveren. Omdat we zelf met succes vele uitdagingen op het gebied van duurzaamheid hebben overwonnen en daarmee toonaangevende digitale en elektrische oplossingen in onze eigen faciliteiten hebben bereikt, zijn we goed gepositioneerd om anderen te helpen sneller en verder te gaan.”

Waardeketens decarboniseren

Voortbouwend op onder meer de ambitie van de Schneider Sustainability Index 2021-2025 versnelt Schneider Electric zijn wereldwijde activiteiten op het gebied van duurzaamheidsadvisering. Schneider Electric levert software en adviesdiensten aan meer dan 30% van de Fortune 500. Klanten zijn onder meer Johnson & Onder andere Johnson, Walmart, Faurecia, Kellogg, Takeda, Velux Group, Unilever en T-Mobile.

De toenemende vraag naar de ‘ambitie + actie’-adviesdiensten van Schneider ligt achter deze uitbreiding, waaronder:

  • Advies over klimaatactie en gelieerde diensten voor decarbonisatie van de supply chain en klimaatrisicobeoordeling
  • Communicatiediensten, waaronder ESG-rapportage/ratings en reputatie- en duurzaamheidsclaims
  • Circulariteit en traceerbaarheidsdiensten
  • ESG-modules voor het EcoStruxure Resource Advisor-platform om maatschappelijke en governance-statistieken bij te houden.

Digitale disruptie

Als onderdeel van de ambitie om duurzame innovatie te stimuleren en netto nul te realiseren, helpt Schneider Electric klanten in veel sectoren om te innoveren en over te stappen op open, interoperabele, digitale, vereenvoudigde systemen en slimmere manieren van zakendoen. Tijdens de Innovation Summit World Tour onthult Schneider Electric nieuwe mogelijkheden voor CO2-reductie in huizen, gebouwen, datacenters, elektriciteitsnetwerken en industrieën.

Electricity 4.0

Vandaag de dag zien we de convergentie van digitaal en elektrisch op schaal met software. Elektrisch maakt energie groen en is de beste vector voor decarbonisatie. Digitaal maakt energie slim om efficiëntie te stimuleren en verspilling te elimineren. Deze convergentie is ‘Elektriciteit 4.0’, de brandstof voor een Nieuwe Elektrische Wereld.

  • Flexibele digitale grids: Het assortiment SF6-vrije technologie is uitgebreid met de RM AirSeT Ring Main Unit en modulaire schakelaarapparatuur en het MCSeT Active Medium Voltage Air geïsoleerde distributieschakelbord.
  • Slimme elektrische distributie: een nieuwe kijk op digitale laagspanningsproducten zoals TeSys Giga, Canalis Busbar, PrismaSeT Active, New Gen ComPacT, TransferPacT en EcoStruxure Power zorgt voor een simpele, duurzamere en veiligere gebruikservaring voor installateurs en servicepartners. Als onderdeel van het Partnerships of the Future programma, wordt de veerkracht van de groeiende digitale economie verbetert.

De industrie van de toekomst

Stapsgewijze veranderingen in efficiëntie en wendbaarheid kunnen worden bereikt door Artificial Intelligence, digital twin-technologie, menselijk inzicht ondersteund door geavanceerde analyses en leverancieronafhankelijke industriële software, waaronder Performance Intelligence van AVEVA.

  • EcoStruxure Automation Expert 21.2 voorziet water- en afvalwaterinstallaties van volledige levenscyclusmanagement. Het op software gerichte automatiseringssysteem integreert IT- en OT-services om de beveiliging te verbeteren, de levensduur van het systeem te verlengen en in de loop van de tijd te evolueren. Als een universele automatiseringsoplossing kan EcoStruxure Automation Expert worden geïmplementeerd met bestaande hardware. De gevirtualiseerde controller werkt op elk Windows- of Linux edge computing-apparaat, waardoor industriële ondernemingen ongekende flexibiliteit krijgen. Een digitale samenwerking van dit soort heeft het potentieel om meer dan $ 100 miljard aan waarde voor industrieën te ontgrendelen.
  • EcoStruxure Machine verhoogt de efficiëntie voor machinebouwers en verkort hun ontwikkelingstijd. Met de nieuwe Lexium MC12 multi-carrier voor het transporteren, groeperen en positioneren van producten kunnen OEM's een hogere productiviteit en flexibiliteit bereiken met tot 40% besparingen op investeringskosten en 50% snellere installatie van de machine. In combinatie met digital twin-technologie verkort de nieuwe multi-carrier ook het machineontwerp en de time-to-market tot wel 30%.
Terug naar nieuws overzicht