Ierse toezichthouder werkt aan boete van 36 miljoen euro voor Facebook

15-10-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Ierse toezichthouder werkt aan boete van 36 miljoen euro voor Facebook

De Ierse Data Protection Commissioner wil Facebook een boete van 36 miljoen euro geven wegens het verzamelen van gegevens van gebruikers. De boete valt lager uit dan andere Europese privacytoezichthouders willen, die stellen dat de grondslag hiervoor ontbreekt. De Ierse toezichthouder stelt echter dat gebruikers vrijwillig data aan Facebook afstaan.

Dit blijkt uit een conceptvoorstel van de Ierse toezichthouder, die door Stichting None of Your Business (NOYB) van privacyvoorvechter Max Schrems is gepubliceerd. De zaak draait om het verzamelen van data over gebruikers door Facebook. Hiervoor zijn onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) zes grondslagen mogelijk. Facebook beroept zich op de grondslag dat dataverzameling noodzakelijk is om een overeenkomst uit te voeren. Facebook stelt dat gebruikers zo'n overeenkomst met het bedrijf aangaan zodra zij een account aanmaken. Critici stellen dat Facebook hiermee in feite de AVG omzeilt.

Geen toestemming gevraagd

Veel Europese privacytoezichthouders kunnen zich hierin niet vinden en stellen dat Facebook als grondslag toestemming van gebruikers nodig heeft om gebruikersdata te mogen verzamelen. Aangezien deze toestemming niet expliciet is gevraagd aan gebruikers, zou deze grondslag ontbreken.

De Ierse Data Protection Commissioner gaat hierin echter niet mee en stelt dat gebruikers vrijwillig data delen met Facebook. De toezichthouder schrijft in een conceptvoorstel niet overtuigd te zijn door de argumenten van andere toezichthouders. Desondanks krijgt Facebook een boete opgelegd door de Data Protection Commissioner aangezien het onvoldoende transparant zou zijn over de grondslag voor dataverzameling. De boete valt hiermee lager uit dan andere Europese privacytoezichthouders hadden gehoopt.

Terug naar nieuws overzicht