Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reactie op Europese Chipwet

15-10-2021 | door: Witold Kepinski

Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reactie op Europese Chipwet

Minister Knapen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aan de Tweede Kamer een eerste Nederlandse reactie gestuurd op het voorstel voor een Europese chipsverordening ofwel de European Chips Act.

Met enkele van de meest geavanceerde bedrijven die actief zijn in de hele waardeketen van ontwikkeling, apparatuur, productie en toepassing, is de EU een potentiële halfgeleiderreus. Niettemin is het marktaandeel van Europa in de halfgeleiderindustrie momenteel minder dan 10%, wat resulteert in een strategische afhankelijkheid van chips die buiten Europa zijn ontworpen en/of geproduceerd, en ook leidt tot kwetsbaarheden in de geavanceerde productie-industrieën.

Daarom steunt Nederland initiatieven zoals de European Chips Act voorgesteld door de voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen en de werkgroep halfgeleidertechnologie in de EU-US Trade & Technology Council. Deze initiatieven onderstrepen het belang van intra-Europese en trans-Atlantische samenwerking op het gebied van halfgeleidertechnologie en dragen bij tot meer Europese technologische soevereiniteit en toonaangevende halfgeleidercapaciteiten die de veerkracht en het concurrentievermogen van Europa vergroten.

Als koploper op het gebied van halfgeleidertechnologie is Nederland diep geïntegreerd in de Europese waardeketen. Toonaangevende Nederlandse bedrijven, zoals ASML en ASM International, hebben wereldwijd unieke posities in essentiële segmenten van de halfgeleiderindustrie, met name in de fabricage van apparatuur.

Daarnaast spelen NXP en Besi een cruciale rol bij de productie van chips. Nederland weet dat de Europese waardeketen profiteert van open markten, mondiale toeleveringsketens en sterke grensoverschrijdende banden tussen onderzoek en industrie, met onderzoeksinstituten TNO en IMEC als leidende voorbeelden. R&D&I in het Europese halfgeleiderecosysteem stimuleert ook de innovatie van verwante hightechsectoren, zoals fotonica waarin Europa een unieke positie inneemt.

Versterking van het Europese halfgeleiderecosysteem draagt bij aan de open strategische autonomie van de EU, die staat voor haar vermogen om – als wereldspeler, in samenwerking met internationale partners – publieke belangen te borgen en veerkrachtig te zijn in een onderling verbonden wereld op basis van eigen inzichten en keuzes, aldus de minister.

Petra Claessen, CEO BTG/TGG: "Goed om te zien dat Nederland initiatieven zoals de European Chips Act steunt. De beschikbaarheid van halfgeleiders is van cruciaal belang voor innovatie en de beschikbaarheid van allerlei apparatuur. Denk hierbij aan telecom- en datacenterapparatuur, maar ook voor hardware als laptops, desktop pc's en mobiele apparaten. Het versterken van het Europese halfgeleiderecosysteem helpt de autonomie van de Europese Unie op dit vlak te versterken. En daarmee de beschikbaarheid van halfgeleiders zeker te stellen."

Lees meer hier (PDF, Engelstalig).Terug naar nieuws overzicht
Hardware