Bestuur Groningen belicht komst van datacenter in Westpoort

Stadswapen van Groningen

15-10-2021 | door: Redactie

Bestuur Groningen belicht komst van datacenter in Westpoort

De burgemeester en wethouders van Groningen melden aan raadsledendat ze in 2020 zijn benaderd voor de ontwikkeling van een datacenter op de nog te ontwikkelen grond in Westpoort fase 2. Westpoort is een bedrijventerrein dat zich leent voor grootschalige bedrijvigheid en heeft daarmee ruimte voor een datacenter. Het gaat om een initiatief van circa 20 hectare perceeloppervlakte. Het college vindt dat de bouw mogelijk is.

"De afgelopen periode is samen met de initiatiefnemer een verkenning uitgevoerd naar de mogelijkheden en de ruimtelijke inpassing hiervan. Wij realiseren ons dat een datacenter van deze omvang impact heeft op met name het landschap en energie en dat de realisatie hiervan met zorgvuldigheid moet plaatsvinden", zo meldt het college.

De groei van datacenters is te verklaren door verder gaande digitalisering van de samenleving. "Dit zie je bijvoorbeeld terug in de toename van digitaal vergaderen alsook het gebruik van sociale media. De groei van datacenters is ook te verklaren door de overstap van bedrijven naar de cloud. Om in deze groei te blijven voorzien zijn datacenters nodig. Tegelijkertijd worden datacenters in de Nationale Omgevingsvisie van groot belang genoemd voor het Nederlandse verdienvermogen en vestigingsklimaat, in de vorm van innovatie, investeringen en werkgelegenheid. Daarnaast brengen datacenters robuuste glasvezelverbindingen naar de regio's waar ze zich bevinden", aldus het college

Factoren die van groot belang zijn voor de vele IT-gerelateerde bedrijven en instellingen in onze gemeente en ondersteunend zijn aan onze gestelde ambities in onze economische agenda. Met een datacenter van deze omvang zullen gemiddeld circa 125 permanente arbeidsplaatsen gemoeid zijn. Een groot aandeel van deze werkgelegenheid betreft banen op MBO-niveau of is praktisch geschoolde arbeid. Indirect zorgt het voor veel werkgelegenheid bij de bouw van het datacenter. Daarnaast zorgt het voor werkgelegenheid voor toeleverende bedrijven en heeft het aantrekkingskracht op IT-gerelateerde bedrijven, aldus het college.

Lees meer details hier.

Terug naar nieuws overzicht
Datacenter