Wetsvoorstel voor bevriezen kinderbijslag ten gunste van ICT aangenomen

15-10-2021

Wetsvoorstel voor bevriezen kinderbijslag ten gunste van ICT aangenomen

Een voorstel om de kinderbijslag twee jaar te bevriezen en de beoogde honderd miljoen euro opbrengst te gebruiken voor ICT bij onder meer het UWV en de SVB is gisteravond in de Tweede Kamer aangenomen. Zowel oppositie- als coalitiepartijen zijn echter kritisch over het plan.

Onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt uitte vooraf aan het debat over het wetsvoorstel van demissionair minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) al kritiek op het plan. Zo wees Omtzigt op de stijgende inflatie, waardoor deze meer impact dreigt te hebben op gezinnen dan vooraf beoogd. Het plan is namelijk opgesteld in een periode dat de inflatie nog een stuk lager was.

Coalitie steunt plan met tegenzin

Trouw meldt dat coalitiepartijen het plan met tegenzin steunen. Zo noemde VVD-Kamerlid Judith Tielen het plan 'aanvaardbaar' in combinatie met een voorstel voor betaald ouderschapsverlof dat deze week in de Eerste Kamer is aangenomen. Wel benadrukt Tielen 'niet te feesten' over het plan. D66'er Marijke van Beukering meldt dat het 'nooit haar droom' is geweest om dit voorstel te 'rechtvaardigen'. Zij noemt het voorstel uiteindelijk echter wel 'logisch'. CDA-Kamerlid Hilde Palland noemt het plan een 'lastige maatregel die een gezinspartij als het CDA maar moeilijk te dragen vindt'.

Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer.

Terug naar nieuws overzicht