Vertiv publiceert onderzoeksrapport standaardmodellen voor implementatie edge computing-omgevingen

20-10-2021 | door: Redactie

Vertiv publiceert onderzoeksrapport standaardmodellen voor implementatie edge computing-omgevingen

Vertiv, leverancier van bedrijfskritische infrastructuur en connectiviteitsoplossingen, maakt vandaag de resultaten van onderzoek naar implementatiemodellen voor edge computing-omgevingen bekend. Het doel van het onderzoek was om modellen te identificeren die organisaties kunnen helpen om over te stappen op een meer gestandaardiseerde aanpak van edge-implementaties, zodat ze kunnen profiteren van kostenbesparingen en een kortere implementatietijd. Het rapport 'Edge Archetypes 2.0: Deployment-Ready Edge Infrastructure Models' bouwt verder op het onderzoek naar edge-archetypes en de resulterende classificatie dat Vertiv in 2018 publiceerde.

Het nieuwe rapport biedt een verdere categorisatie van edge-omgevingen op basis van hun locatie(s) en externe omgeving, het aantal racks, de stroomvereisten en beschikbaarheid, aantal huurders, passieve infrastructuur en infrastructuurleverancier. Deze categorisatie is als volgt:

  • Device-edge: Hierbij is de rekenkracht in het apparaat ingebouwd of als standalone oplossing direct aan het apparaat bevestigd. Voorbeelden zijn augmented en virtual reality apparaten en slimme verkeerslichten.
  • Micro-edge: Dit is een kleinschalige, standalone oplossing die qua omvang kan variëren van een of twee servers tot vier racks. Deze oplossing kan worden geïmplementeerd binnen een bedrijfslocatie. Veel voorkomende toepassingsscenario’s zijn realtime voorraadbeheer en netwerkkasten in onderwijsomgevingen.
  • Gedistribueerd edge-datacenter: Dit betreft een implementatie op een bedrijfslocatie zoals een bestaand zakelijk datacenter, een netwerkruimte of een nieuwe standalone faciliteit. Maar denk ook aan een kleinschalig gedistribueerd datacenter of colocatiefaciliteit binnen het telecommunicatienetwerk of op een regionale locatie. Gedistribueerde edge datacenters zijn vaak te vinden in industriële, telecommunicatie-, zorg- en smart city-omgevingen.
  • Regionaal edge-datacenter: Dit is een datacenter dat zich buiten de core-datacenterhubs bevindt. Omdat het vaak gaat om een datacenter dat speciaal is ingericht voor het hosten van de IT-infrastructuur, komen veel functionaliteiten overeen met die van hyperscale datacenters. Zo is de omgeving geconditioneerd en gecontroleerd en is er sprake van krachtige beveiliging en een hoog niveau van betrouwbaarheid. Dit model komt vaak voor in retailomgevingen en dient als intermediaire locatie voor gegevensverwerking.

De introductie van edge-archetypes drie jaar geleden droeg volgens Vertiv bij aan een beter begrip van edge computing-omgevingen. Dit was de eerste formele poging om op basis van branchebreed verzamelde informatie edge-toepassingen te groeperen om te voorkomen dat organisaties met elke nieuwe edge-implementatie opnieuw het wiel moesten uitvinden. Sindsdien zijn andere organisaties en brancheverenigingen van start gegaan met de ontwikkeling van standaardprocessen en -technologieën, om het begrip en de effectiviteit van edge computing te vergroten, vaak met Vertiv als samenwerkingspartner. De edge-infrastructuurmodellen die Vertiv nu presenteert, vormen de logische vervolgstap.

Het onderzoek, dat in samenwerking met analistenbureau STL Partners werd uitgevoerd, maakt volgens Vitiv duidelijk dat edge-locaties verfijnd moeten worden op basis van factoren als de omgeving, het toepassingsscenario, de aanwezigheid van legacy apparatuur, de beveiliging, het onderhoud, zakelijke datacenteractiviteiten en communicatiemogelijkheden. Het is echter mogelijk om deze aanpassingen door te voeren binnen het kader van edge-infastructuurmodellen zonder dat dit ten koste gaat van de voordelen van de standaardisatie die deze modellen bieden.

Het onderzoeksrapport brengt daarnaast de infrastructuurvereisten voor edge-omgevingen in kaart voor verticale markten zoals industrie, retail en communicatie, en gaat in op de voorkeursmodellen voor edge-infrastructuren. Het rapport bevat daarnaast aanbevelingen voor bedrijven en solution providers die zich bezighouden met de implementatie van edge-infrastructuren. Vertiv ontwikkelde een online tool om klanten, partners en andere partijen die edge-locaties ontwerpen en implementeren te helpen met het vinden van het juiste infrastructuurmodel voor hun toepassingen.

Terug naar nieuws overzicht
Datacenter