Leden Congrescommissie VS: Congres is misleid door topmensen Amazon

20-10-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Leden Congrescommissie VS: Congres is misleid door topmensen Amazon

Verschillende topmensen van Amazon waaronder topman Jeff Bezos logen tegen het Congres over handelspraktijken van de e-commercegigant, stellen een vijftal leden van de Amerikaanse Congrescommissie. De leden overwegen een strafrechtelijk proces vanwege de vermeende misleiding. Amazon ontkent de aantijgingen.

De vijf congresleden doen hun aantijgingen in een brief gericht aan de Amazon CEO Andy Jassy. Amazon krijgt tot maandag 1 november 2021 de tijd om aanvullende documentatie en andere bewijsstukken in te leveren die zijn eerdere getuigenissen en verklaringen onderbouwen.

Data van externe verkopers

Aanleiding voor de brief zijn rapportages van Reuters en The Markup eerder deze week. Beide meldden dat Amazon data van externe verkopers die actief zijn op zijn platform inzet voor de ontwikkeling van eigen producten. Daarnaast zouden deze eigen producten eerder worden aangeprezen op het Amazon-platform dan producten van concurrenten. Topmensen van Amazon ontkenden dit eerder.

In een reactie tegen Reuters ontkent Amazon dat het de Congrescommissie heeft misleid. Het bedrijf wijst onder meer op zijn interne beleid, dat stelt dat data van individuele verkopers niet mag worden gebruikt voor eigen producten van Amazon.

Terug naar nieuws overzicht