Gartner zet belangrijkste strategische tech trends voor 2022 uiteen

Gartner zet belangrijkste strategische tech trends voor 2022 uiteen

21-10-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Gartner zet belangrijkste strategische tech trends voor 2022 uiteen

De belangrijkste strategische techtrends die organisaties in 2022 zouden moeten verkennen zijn kunstmatige intelligentie (AI), Data Fabric, gedistribueerde organisaties, Cloud-Native Platforms (CNP's), autonome systemen, decision intelligence (DI), composable applicaties, hyperautomatisering, Privacy-Enhanced Computing (PEC), cybersecurity mesh, AI engineering en Total Experience (TX). Dit meldt Gartner tijdens de Gartner IT Symposium/Xpo Americas, tot en met vandaag plaatsvindt.

"CIO's en raden van bestuur die streven naar groei via directe digitale verbindingen met klanten, moeten de prioriteiten van CIO's dezelfde zakelijke vereisten weerspiegelen, die door elk van Gartners belangrijkste strategische tech-trends voor 2022 lopen", zegt David Groombridge, research vice president bij Gartner.

“CIO's moeten de IT-krachtvermenigvuldigers vinden om groei en innovatie mogelijk te maken. En schaalbare, veerkrachtige technische fundamenten creëren waarvan de schaalbaarheid geld vrijmaakt voor digitale investeringen. Deze vereisten vormen de drie thema's van de trends van dit jaar: vertrouwen opbouwen, verandering vormgeven en groei versnellen.”

De belangrijkste strategische technologietrends voor 2022 zijn:

Generatieve kunstmatige intelligentie (AI)

Een van de meest zichtbare en krachtige AI-technieken die op de markt komen, is generatieve AI. Dit is een machinale leermethoden die leren over inhoud of objecten uit hun gegevens en deze gebruiken om gloednieuwe, volledig originele, realistische artefacten te genereren.

Generatieve AI kan worden gebruikt voor een reeks activiteiten, zoals het maken van softwarecode, het faciliteren van de ontwikkeling van geneesmiddelen en gerichte marketing. Het kan echter ook worden misbruikt voor onder meer oplichting, fraude, politieke desinformatie en vervalste identiteiten. Gartner verwacht dat generatieve AI in 2025 10% van alle geproduceerde data voor zijn rekening zal nemen, ten opzichte van minder dan 1% vandaag.

Data Fabric

Het aantal data- en applicatiesilo's is de afgelopen tien jaar enorm gestegen, terwijl het aantal geschoolde medewerkers in data- en analyseteams (D&A) constant is gebleven of zelfs is gedaald. Datafabrics – een flexibele, veerkrachtige integratie van data tussen platforms en zakelijke gebruikers – zijn ontstaan om de data-integratie-infrastructuur van een organisatie te vereenvoudigen en een schaalbare architectuur te creëren die de technische schuld vermindert die gezien wordt in de meeste D&A-teams als gevolg van de toenemende integratie-uitdagingen.

De echte waarde van een datafabric is het vermogen om het datagebruik dynamisch te verbeteren met zijn ingebouwde analyses, meldt Gartner. Dit vermindert de inspanningen op het gebied van databeheer tot 70% en versnelt de time-to-value.

Gedistribueerde organisaties

Met de opkomst van externe en hybride werkpatronen, evolueren traditionele kantoorgerichte organisaties naar gedistribueerde organisaties die bestaan uit geografisch verspreide werknemers.

"Dit vereist dat CIO's grote technische en servicewijzigingen doorvoeren om wrijvingsloze werkervaringen te bieden, maar er is een andere kant aan deze medaille: de impact op bedrijfsmodellen", aldus Groombridge. “Voor elke organisatie, van retail tot onderwijs, moet hun leveringsmodel opnieuw worden geconfigureerd om gedistribueerde diensten te omarmen. De wereld had twee jaar geleden niet gedacht dat ze kleren zouden passen in een digitale kleedkamer.”

Gartner verwacht dat tegen 2023 75% van de organisaties die gedistribueerde bedrijfsvoordelen benutten, hun omzet 25% sneller zullen zien groeien dan concurrenten.

Cloud-native platforms (CNP's)

Om echt overal digitale mogelijkheden te leveren, moeten organisaties zich afkeren van de bekende 'lift and shift'-migraties en zich richten op CNP's. CNP's gebruiken de kernmogelijkheden van cloudcomputing om schaalbare en elastische IT-gerelateerde mogelijkheden "as a service" te bieden aan technologiemakers die internettechnologieën gebruiken, wat een snellere time-to-value en lagere kosten oplevert.

Om deze reden voorspelt Gartner dat cloud-native platforms tegen 2025 als basis zullen dienen voor meer dan 95% van de nieuwe digitale initiatieven, tegen minder dan 40% in 2021.

Autonome systemen

Naarmate ondernemingen groeien, schalen traditionele programmering of eenvoudige automatisering niet. Autonome systemen zijn zelfsturende fysieke of softwaresystemen die leren van hun omgeving. In tegenstelling tot geautomatiseerde of zelfs autonome systemen, kunnen autonome systemen hun eigen algoritmen dynamisch wijzigen zonder een externe software-update. Zij kunnen zich zo snel aanpassen aan nieuwe omstandigheden in het veld, net zoals mensen dat kunnen.

"Autonoom gedrag is al bekend geworden door recente implementaties in complexe beveiligingsomgevingen, maar zal op de langere termijn gebruikelijk worden in fysieke systemen zoals robots, drones, productiemachines en slimme ruimtes", aldus Groombridge.

Decision intelligence (DI)

De besluitvormingscompetentie van een organisatie kan een belangrijke bron van concurrentievoordeel zijn, maar wordt steeds veeleisender.

Beslissingsintelligentie is een praktische discipline die wordt gebruikt om de besluitvorming te verbeteren door expliciet te begrijpen en te ontwikkelen hoe beslissingen worden genomen. Ook worden de resultaten geëvalueerd, beheerd en verbeterd door feedback. Gartner voorspelt dat in de komende twee jaar een derde van de grote organisaties besluitintelligentie gaat gebruiken voor gestructureerde besluitvorming, om zo het concurrentievoordeel te vergroten.

Composable applicaties

In de continu veranderende zakelijke context leidt de vraag naar zakelijke aanpasbaarheid organisaties naar een technologie-architectuur die snelle, veilige en efficiënte applicatieverandering ondersteunt. Composable applicatie-architectuur maakt een dergelijk aanpassingsvermogen mogelijk. Organisaties die een composable-benadering hebben aangenomen, overtreffen de concurrentie met 80% in de snelheid van de implementatie van nieuwe functies voorspelt Gartner.

“In turbulente tijden helpen samenstelbare bedrijfsprincipes organisaties om de versnelde verandering te beheersen die essentieel is voor de veerkracht en groei van het bedrijf. Zonder dit lopen moderne organisaties het risico hun marktdynamiek en klantenloyaliteit te verliezen”, aldus Groombridge.

Hyperautomatisering

Hyperautomatisering maakt versnelde groei en veerkracht van het bedrijf mogelijk door zoveel mogelijk processen snel te identificeren, door te lichten en te automatiseren.

"Gartner-onderzoek toont aan dat de best presterende hyperautomatiseringsteams zich richten op drie hoofdprioriteiten: het verbeteren van de kwaliteit van het werk, het versnellen van bedrijfsprocessen en het vergroten van de flexibiliteit van de besluitvorming", aldus Groombridge. “Ook het afgelopen jaar ondersteunden bedrijfstechnologen gemiddeld 4,2 automatiseringsinitiatieven.”

Privacy-Enhancing Computation (PEC)

Naast het omgaan met volwassen wordende internationale privacy- en gegevensbeschermingswetgeving, moeten CIO's elk verlies van klantvertrouwen als gevolg van privacy-incidenten vermijden. Daarom verwacht Gartner dat 60% van de grote organisaties in 2025 een of meer privacyverhogende rekentechnieken gebruikt.

PEC-technieken – die persoonlijke en gevoelige informatie op gegevens-, software- of hardwareniveau beschermen – kunnen veilig gegevens delen, poolen en analyseren zonder de vertrouwelijkheid of privacy in gevaar te brengen. Huidige gebruiksscenario's bestaan in veel branches en ook bij openbare cloudinfrastructuren (bijv. vertrouwde uitvoeringsomgevingen).

Cybersecurity mesh

"Gegevens zijn aan veel van de trends van dit jaar verbonden, maar zijn alleen nuttig als bedrijven erop kunnen vertrouwen", zegt Groombridge. “Tegenwoordig kunnen bedrijfsmiddelen en gebruikers overal zijn, wat betekent dat de traditionele beveiligingsperimeter is verdwenen. Dit vereist een cybersecurity mesh-architectuur (CSMA).”

Een CSMA helpt bij het bieden van een geïntegreerde beveiligingsstructuur en -houding om alle activa te beveiligen, ongeacht de locatie. Tegen 2024 zullen organisaties die een CSMA aannemen om beveiligingstools te integreren om als een coöperatief ecosysteem te werken, de financiële impact van individuele beveiligingsincidenten met gemiddeld 90% verminderen.

AI engineering

IT-leiders worstelen met het integreren van AI in applicaties, verspillen tijd en geld aan AI-projecten die nooit in productie worden genomen, of worstelen om de waarde van AI-oplossingen te behouden als ze eenmaal zijn uitgebracht. AI-engineering is een geïntegreerde benadering voor het operationaliseren van AI-modellen.

"Voor fusieteams die aan AI werken, ligt de echte onderscheidende factor voor hun organisaties in hun vermogen om continu waarde te vergroten door snelle AI-verandering", aldus Groombridge. "Tegen 2025 zal de 10% van de bedrijven die best practices op het gebied van AI-engineering toepassen, minstens drie keer meer waarde genereren uit hun AI-inspanningen dan de 90% van de ondernemingen die dat niet doen."

Total experience (TX)

TX is een bedrijfsstrategie die de disciplines customer experience (CX), employee experience (EX), user experience (UX) en multiexperience (MX) combineert. Het doel van TX is om het vertrouwen, de tevredenheid, loyaliteit en belangenbehartiging van klanten en medewerkers te vergroten. Organisaties zullen hun omzet en winst verhogen door adaptieve en veerkrachtige TX-bedrijfsresultaten te behalen, voorspelt Gartner.

De belangrijkste strategische technologietrends van dit jaar benadrukken die trends die de komende vijf tot tien jaar voor aanzienlijke verstoringen en kansen zorgen. Gartner-klanten kunnen meer lezen in het Gartner Special Report "Top Strategic Technology Trends for 2022".

Petra Claessen, CEO BTG/TGG: "Het IT-landschap is continu volop in beweging. Het overzicht van Gartner helpt managers goed voorbereid te zijn op de strategische technologietrends die we in 2022 kunnen verwachten. Denk hierbij aan AI, Data Fabric, gedistribueerde organisaties en Cloud-Native Platforms, maar ook aan autonome systemen, decision intelligence, composable applicaties, hyperautomatisering en Privacy-Enhanced Computing (PEC)."

Terug naar nieuws overzicht
Security