Wouter Hoeffnagel - 28 oktober 2021

Ennatuurlijk zet locatiedata in voor toekomstbestendige warmtenetten

Ennatuurlijk zet locatiedata in voor toekomstbestendige warmtenetten image

Het aanleggen van warmtenetten is een van de maatregelen om te kunnen voldoen aan de doelen van de energietransitie en over te kunnen stappen op alternatieven voor aardgas. Warmtebedrijf Ennatuurlijk speelt in op de groeiende vraag naar deze alternatieven, ook omdat het aantal aan te sluiten woningen per jaar vermoedelijk sterk gaat stijgen. Om deze voorziene groei te faciliteren, gaat een groot deel van de IT-infrastructuur van Ennatuurlijk grondig op de schop. Het bedrijf zet als eerste warmteleverancier de locatiedata uit ArcGIS Online van Esri in voor het vastleggen en delen van informatie over de warmtenetten.

De afgelopen dertig jaar nam Ennatuurlijk een groeiend aantal systemen in gebruik, totdat de architectuur is ontstaan waar nu mee wordt gewerkt. Deze omgeving is aan vernieuwing toe. In eerste instantie zocht het bedrijf een all-inclusive engineeringstool voor het volledige engineeringsproces. Hierin zou de verzameling en modificatie van GIS-data, technische en hydraulische berekeningen, studies naar bodemkwaliteit, en alle andere data samenkomen. Dit bleek een te complex geheel te worden.

Samenwerkende systemen

Martijn van Vlijmen, verantwoordelijk voor de afdeling Engineering bij Ennatuurlijk: “Bij nader inzien bleek het niet wenselijk om alles in één pakket te stoppen en is het project opgedeeld in verschillende brokken. De focus is verschoven naar samenwerkende systemen. Het GIS-systeem is er één van, evenals een calculatiesysteem en het hydraulisch pakket, waarmee we het water in de leidingen monitoren.” Wel was er behoefte aan een GIS-systeem dat dynamischer is en meer mogelijkheden biedt. Robin Jansen, projectmanager bij Ennatuurlijk: “Het vorige systeem kon niet veel meer dan het vastleggen van assets en exporteren naar PDF. Alle andere zaken, zoals ontwerpen, onderhoud en gebiedsstudies, doen we met andere tools. We zijn dus vooral op zoek gegaan naar een oplossing die al die processen kan samenbrengen.”

De keuze viel op ArcGIS Online van Esri, onder andere vanwege de koppeling met de andere systemen. Hierdoor is in verschillende systemen hetzelfde bronbestand te gebruiken en kunnen de engineers in ArcGIS een warmtenet ontwerpen, terwijl dat ontwerp in de calculatietool een begroting oplevert en in het hydraulisch pakket de werkbaarheid kan worden getest. Bovendien beschikt Ennatuurlijk met ArcGIS Online ook direct over waardevolle openbare data, waaronder de Basisregistratie Kadaster, bodemgegevens en energielabels.

Betere samenwerking

Niet alleen het engineeringsproces is gebaat bij het delen van informatie in ArcGIS Online. De software bevordert ook de interne als externe samenwerking bij Ennatuurlijk. Van Vlijmen: “Onze commerciële medewerkers kunnen nu een apart commercieel GIS-systeem gebruiken; daarvoor was het vorige systeem te traag en niet geschikt. Ook ontbraken er updates, waardoor je soms belangrijke data mist en medewerkers niet op de hoogte zijn van elkaars werk. Om miscommunicatie te voorkomen, is het van groot belang dat we de beschikking hebben over dezelfde actuele data.”

Ennatuurlijk wil ArcGIS ook inzetten voor externe samenwerkingen en communicatiedoeleinden. De mogelijkheid tot het maken en delen van ArcGIS StoryMaps biedt gelegenheid om via mooie presentaties informatie te delen met gemeenten, consumenten en andere belanghebbenden. Externen kunnen ook beveiligd toegang krijgen tot de informatie in de systemen van het warmtebedrijf.

Deze open communicatie richting de consument heeft direct toegevoegde waarde. Van Vlijmen: “Onze netten zijn voor iedereen zichtbaar. Toen drie jaar geleden in Enschede de Warmtebaan werd aangelegd, kregen we telefoontjes van mensen die klant wilden worden. Die hadden gezien dat we langs hun voordeur kwamen. Bij nieuwe projecten verwachten we dus ook dat als we een roadmap bijhouden van in welke nieuwe wijken we warmtenetwerken gaan aanleggen, klanten ons zullen vinden.”

Stap naar de toekomst

Momenteel zit het project in de Blueprint-fase, binnenkort start de implementatie. Jansen kijkt daar naar uit: “Eén van de tekenaars die hier nauw bij betrokken is, omschreef het heel mooi: ‘We gaan van de Flintstones naar de Jetsons’. Er zijn nu zoveel losse processen die via een houtje-touwtje-constructie aan elkaar hangen. Ik ben erg benieuwd naar het moment dat we straks één goedlopend programma hebben. Het gaat ons zoveel tijd en geld schelen. Het levert ons waarschijnlijk nog meer op dan we nu voorzien.”

Van Vlijmen beaamt dat en benadrukt de kansen die er liggen om meer met data te gaan doen. “In de warmtesector wordt er nu nog niet zoveel met data gedaan als in bijvoorbeeld de elektriciteitssector, maar het wordt steeds belangrijker. De stap naar ArcGIS Online is voor ons echt een grote stap vooruit. We willen niet alleen up-to-date zijn, maar klaar zijn voor de toekomst.”

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!