Thuiswerkers en onderwijs stimuleren verkoop mobiele devices

Thuiswerkers en onderwijs stimuleren verkoop mobiele devices

Thuiswerkers en onderwijs stimuleren verkoop mobiele devices

Thuiswerkers en onderwijs stimuleren verkoop mobiele devices

28-10-2021 | door: Witold Kepinski

Thuiswerkers en onderwijs stimuleren verkoop mobiele devices

De Europese verkoop via distributie voor tablets en notebooks evolueerde aanzienlijk hoger dan de cijfers van 2019 in het derde kwartaal, maar desktops bleven worstelen om te herstellen naar het niveau van 2019, volgens de laatste gegevens van CONTEXT, een IT-marktinformatiebedrijf.

CONTEXT's Index Revenue Trend laat zien dat mobiele pc's significant hoger zijn dan de 2019-cijfers voor heel 2021 year-to-date, en stijgen aan het einde van het derde kwartaal. Ze noteerden echter een jaar-op-jaar daling van de omzet van 4% (notebooks) en 7% (tablets) als gevolg van sterke vergelijkende cijfers voor 2020. De uitzonderlijke prestatie vorig jaar was te danken aan de snelle groei in werken en studeren op afstand en overheidsinvesteringen in de onderwijssector.

De omzet van desktopcomputers liet aan het einde van het derde kwartaal een kleine verbetering zien, maar over het algemeen is de trend tot nu toe het hele jaar onder de 2019-cijfers gebleven. In sommige landen, zoals Italië, het VK en Frankrijk, is er echter een recent jaar-op-jaar herstel opgetreden als gevolg van sterke dalingen in 2020.

Onderwijs ups en downs
"De overheidsuitgaven voor schoolschriften en tablets zijn in 2020 in heel Europa gestegen toen de pandemie toesloeg en leerlingen gedwongen werden om thuis lessen te volgen", zegt Marie-Christine Pygott, senior analist bij CONTEXT. “De mix van prestaties en opleiding was echter behoorlijk gevarieerd in de hele regio. Heel vaak hing de omzetgroei af van individuele deals, financieringsniveaus en of distributie de belangrijkste go-to-market-route was voor verkoop in het onderwijs.”

In het VK en Italië liggen de huidige prestaties in de sector onder het niveau van 2020 vanwege genereuze overheidsinvesteringen vorig jaar. In het VK beloofde gecentraliseerde overheidsfinanciering 1,4 miljoen apparaten aan scholen te leveren, waarvan een groot deel werd vervuld door distributie en nog veel meer. Duitsland vertoont een trend in lijn met vorig jaar, maar de mix voor de onderwijssector is erg laag en er is geen significante stijging van de verkoop ondanks overheidsfinanciering.

Spanje is ook ongebruikelijk omdat het sterk trendt boven 2020, ondanks dat het vorig jaar ook sterke prestaties liet zien. Terwijl 2020 werd gedomineerd door grotere onderwijsprojecten, zien we nu een reeks kleinere deals. In het derde kwartaal was de omzetgroei te danken aan een leveranciersovereenkomst met een overheidsinstantie.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware