Wouter Hoeffnagel - 01 november 2021

G20 akkoord met minimumbelasting voor multinationals

G20 akkoord met minimumbelasting voor multinationals image

De leiders van de rijkste landen ter wereld en de Europese Unie zijn op de G20-top officieel akkoord gegaan met een belasting van minimaal 15 procent voor multinationals. Dit moet het moeilijker maken belasting te ontwijken via belastingparadijzen en moet jaarlijks miljarden euro's extra belastinginkomsten opleveren.

Eerder deze maand sloten 136 landen via de Organisatie voor Economische Ontwikkeling en Samenwerking (OESO) als een deal over een minimumbelastingtarief. Nu zijn dus ook de G20-landen officieel akkoord. De maatregel geldt per 2023. De coördinatie van belastingtarieven was een voorstel van de Verenigde Staten, dat sprak van een 'vernietigende race to the bottom' rondom belastingen op bedrijven.

Ook impact op de EU

De G20 bestaat uit de G7-landen, maar ook andere landen zoals Brazilië, China, India, Rusland en Saudi-Arabië. De EU is namens alle 27 lidstaten aanwezig. Een deel van de lidstaten is echter ook zelf vertegenwoordigd. De maatregel kent ook impact op de EU; verschillende EU-lidstaten hanteren momenteel een belasting voor multinationals die lager is dan het minimum van 15 procent.

De OESO waarschuwt alvast dat de details de effectiviteit van de maatregel gaan bepalen. De organisatie waarschuwt onder meer voor vrijstellingen die multinationals de mogelijkheid kunnen bieden alsnog belasting te ontwijken.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!