Wouter Hoeffnagel - 03 november 2021

AWS opent AWS Center for Quantum Computing

AWS opent AWS Center for Quantum Computing image

AWS opent het nieuwe onderkomen van het AWS Center for Quantum Computing. Het gaat om een moderne faciliteit in Pasadena, Californië, waar AWS een fouttolerante quantum computer gaat bouwen. Het nieuwe centrum is geheel gericht op de inspanningen van AWS op het gebied van quantum computing en huisvest de quantum-onderzoekteams en laboratoria met de wetenschappelijke apparatuur en gespecialiseerde hulpmiddelen voor het ontwerpen en gebruiken van quantumapparaten.

Het team van hardware-ingenieurs, quantumtheoretici en softwareontwikkelaars pakken in het centrum samen de vele uitdagingen aan van het bouwen van betere quantumcomputers aan. De nieuwe faciliteit bevat alles wat nodig is voor het verleggen van de grenzen van quantum-R&D. Van het maken, testen en dienen van quantumprocessors tot het innoveren van de processen voor het aansturen van quantumcomputers en het opschalen van de technologieën die nodig zijn om grotere quantumapparaten te ondersteunen, zoals cryogene koelsystemen en bedrading.

AWS houdt zich onder andere bezig met het beantwoorden van de volgende vragen:

  • Hoe moeten we zo'n machine bouwen zodat hij grote problemen aankan die een praktisch belang hebben?
  • Hoe kunnen we opschalen naar duizenden en miljoenen qubits terwijl we nauwkeurige controle behouden over fragiele quantumtoestanden en ze beschermen tegen hun omgeving?
  • Welke klantproblemen moeten we zo ontwerpen dat ze eerst worden aangepakt?

Supergeleidende qubits

Het AWS Center for Quantum Computing richt zich op supergeleidende qubits - elektrische circuitelementen die zijn opgebouwd uit supergeleidende materialen. Er is voor deze benadering gekozen omdat het vermogen om deze qubits te produceren met behulp van goed begrepen micro-elektronische fabricagetechnieken het mogelijk maakt om veel qubits op een herhaalbare manier te maken.

Daarnaast biedt het controle bij het opschalen van het aantal qubits. Een andere belangrijke statistiek is de kloksnelheid van de computer, of de tijd die nodig is om quantumgate-bewerkingen uit te voeren. Hogere kloksnelheden betekent dat problemen sneller worden opgelost, ook hier hebben supergeleidende qubits een voorsprong op andere modaliteiten, omdat ze zeer snelle quantumpoorten bieden.

Het uiteindelijke doel van Schneider Electric is het leveren van een quantumcomputer met foutcorrectie die betrouwbare berekeningen kan uitvoeren. Die niet alleen verder gaat dan wat klassieke computertechnologie kan, maar ook op de schaal die nodig is om klantproblemen van praktisch belang op te lossen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!