Wouter Hoeffnagel - 05 november 2021

Coronatoegangsbewijzen nog steeds op grote schaal gedeeld

Coronatoegangsbewijzen nog steeds op grote schaal gedeeld image

Coronatoegangsbewijzen die op naam staan van individuele gebruikers worden nog altijd op brede schaal gedeeld via onder meer Telegram. Ook zijn er kant-en-klare apps en websites beschikbaar die misbruik van de bewijzen faciliteren.

Dit blijkt uit onderzoek van de NOS, dat meldt dat hoewel sommige gedeelde QR-codes zijn geblokkeerd veel van deze codes het nog doen. Het gaat in veel gevallen om codes van Europeanen buiten Nederland. "Op dit moment kunnen we juridisch nog geen buitenlandse QR-codes blokkeren van echte mensen", meldt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid aan NOS. "Alleen als er overduidelijk sprake is van een nepnaam kunnen we een QR-code blokkeren."

Dat laatste was eerder aan de hand. Zo bleken QR-codes te circuleren die op naam stonden van onder meer Adolf Hitler. Deze zijn inmiddels geblokkeerd.

Waarschuwing bij buitenlandse QR-code

De app waarmee QR-codes gescand kunnen worden geeft inmiddels een waarschuwing af indien gebruikers een buitenlandse QR-code scannen. In dit geval worden gebruikers opgeroepen de legitimatie van gebruikers te controleren. Dit is overigens bij alle gebruikers verplicht, maar bij buitenlandse QR-codes wordt dit extra onder de aandacht gebracht.

NOS wijst erop dat in totaal 23 codes momenteel zijn geblokkeerd. Alleen in een kant-en-klare Android-app worden echter al 65 illegale QR-codes aangeboden. Het gaat hierbij om app die veel lijkt op de legitieme CoronaCheck-app en dan ook moeilijk van echt te onderscheiden is.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!