AP: Deze trends zetten privacy in onderwijs onder druk

07-11-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

AP: Deze trends zetten privacy in onderwijs onder druk

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwt voor een aantal trends in de onderwijssector. Het gaat daarbij onder meer om monitoring, datadeling en een te grote afhankelijkheid van een beperkt aantal grote techbedrijven.

Zowel scholen als het demissionair kabinet zijn door de toezichthouder aangeschreven over de trends. In een rapport staan drie trends centraal. Zo waarschuwt de AP voor toenemende monitoring van leerlingen, waarbij steeds meer data worden verzameld. Onder meer via adaptieve leermiddelen en analytische gegevens. De AP waarschuwt dat deze gegevens veel informatie bevatten over het gedrag en de ontwikkeling van studenten. Dit brengt volgens de toezichthouder risico's met zich mee voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Ook vergroot dergelijke monitoring de kans op datalekken.

Te afhankelijk van grote partijen

Daarnaast stelt de AP dat onderwijsinstellingen te afhankelijk zijn van enkele grote internationale leveranciers. Partijen of tools worden hierbij niet specifiek benoemd. De AP waarschuwt dat de dominante marktpositie van grote leveranciers, hun gebrek aan transparantie en gebrek aan kennis bij met name kleinere onderwijsinstellingen het waarborgen van adequate gegevensbescherming bemoeilijkt.

Een derde risico dat de AP identificeert is het uitwisselen van gegevens van leerlingen door onderwijsinstellingen onderling. Zo gaan instellingen samenwerkingsverbanden aan, waarbij data- en informatieknooppunten worden opgezet. Hierop zijn in sommige ook publieke partijen aangesloten. Het is niet altijd duidelijk waar de gegevens blijven en wat daarmee gebeurt.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht