Redactie - 09 november 2021

Aanvallers eisen vijftig miljoen dollar van MediaMarkt

Aanvallers eisen vijftig miljoen dollar van MediaMarkt image

Aanvallers eisen vijftig miljoen dollar, omgerekend zo'n 43 miljoen euro van MediaMarkt. Systemen van mediamarkt zijn met behulp van ransomware in gijzeling genomen.

RTL Nieuws meldt op basis van eigen onderzoek dat de aanval het werk is van de aanvalsgroep Hive, dat sinds juni 2021 actief is. De groep gijzelt bestanden en systemen van bedrijven door hen met ransomware te besmetten. Vervolgens eist de groep losgeld in bitcoin van partijen die hun data weer toegankelijk willen maken. Onder meer ziekenhuizen waren eerder doelwit van Hive.

Helpdesk

Via een speciale website onderhoudt het bedrijf contact met slachtoffers. Ook is hier een helpdesk beschikbaar waarmee slachtoffers bestanden weer toegankelijk kunnen maken. Ook beschikt de groep over een website waar gestolen gegevens van partijen die niet willen betalen worden gepubliceerd.

De FBI waarschuwde onlangs nog voor aanvallen van Hive. Volgens de opsporingsinstantie proberen de aanvallers slachtoffers vaak via e-mails met malafide bijlagen of aanvallen via het Remote Desktop Protocol (RDP) aan te vallen.

MediaMarkt is onlangs getroffen door een ransomware-aanval. RTL Nieuws meldt dat ook deze aanval het werk is van Hive. De aanval treft Europese filialen van het bedrijf, waaronder die in Nederland en België. Winkels zijn wel open, maar het is niet mogelijk producten op te halen of te retourneren.

 

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!