Wouter Hoeffnagel - 10 november 2021

Rechter ziet niets in bezwaren Google tegen Europese miljardenboete voor machtsmisbruik

Rechter ziet niets in bezwaren Google tegen Europese miljardenboete voor machtsmisbruik image

Een boete van 2,4 miljard dollar die Google in 2017 door de Europese Commissie opgelegd kreeg is terecht toegekend, oordeelt een rechter van het Gerecht van de Europese Unie. Google kreeg de boete wegens misbruik van zijn dominante marktpositie met zijn zoekmachine.

Google zou zijn eigen prijsvergelijkingsdienst Google Shopping in de zoekresultaten van zijn eigen zoekmachine voorrang hebben gegeven op die van concurrenten. Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging stelt dat Google hiermee andere bedrijven de kans heeft ontnomen om op eerlijke wijze te concurreren en innoveren. Google stelt echter juist dat het gebruikers hierdoor beter van dienst kan zijn.

Hoger beroep mogelijk

Het Amerikaanse bedrijf kan nog in beroep tegen de uitspraak van het Gerecht van de Europese Unie en de zaak voorleggen aan het Europees Hof van Justitie. Of Google die ook van plan is is vooralsnog niet bekend.

Google is ook in twee andere zaken in een juridische strijd met de Europese Commissie verwikkeld. Deze zaken draaien om een boete van 4,34 miljard euro die Google kreeg wegens oneerlijke concurrentie met zijn mobiele besturingssysteem Android en een boete van 1,49 miljard euro wegens machtmisbruik met het advertentieplatform AdSense.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!